Začenja se 59. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra

Na sejmišču Pomurskega sejma v Gornji Radgoni se začenja 59. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra, na katerem se bo do četrtka predstavljalo 1100 razstavljavcev iz 29 držav. Prvi večji sejem v državi po razglašeni epidemiji marca lani bo ob 10. uri odprl predsednik Borut Pahor.

Po lanski spletni izvedbi so sejem Agra tudi letos podprle številne ustanove s področja kmetijstva in iz živilskopredelovalne industrije, vrsto dogodkov bo pripravilo tudi kmetijsko ministrstvo.

Na Agri bo več kot sto strokovnih posvetov, predavanj in okroglih miz, že v petek pa je na Brdu pri Kranju potekala mednarodna ministrska konferenca Ženske in njihov položaj na podeželju.

Država partnerica sejma bo letos Francija, ki se bo predstavila s svojimi prehranskimi izdelki pod sloganom Okusite Francijo, aktivni pa bodo tudi ustanove EU in podjetja iz sosednjih držav. Med drugim bo potekal tudi madžarsko-slovenski poslovni forum.

Na Agri bodo med drugim praznovali mednarodno leto sadja in zelenjave, poudarki pa bodo še na inovacijah, digitalizaciji, kmetijstvu prihodnosti, podnebnih spremembah, ekološkem kmetijstvu, hrani iz naše bližine, prehranski varnosti, skrbi za okolje, vodnih virih, krepitvi podeželja, biotski raznovrstnosti, na gozdu in lesu.

Obiskovalci si bodo lahko ob praktičnih svetovanjih ogledali tržnice mladih kmetov, slovenskih kmetij in lokalnih akcijskih skupin, strokovne razstave živali in vzorčne sejemske nasade. Kot novost bodo predstavili vzorčni čebelnjak z nasadom medovitih rastlin, podelili pa bodo tudi nagrade s številnih ocenjevanj kakovosti v okviru Agre.

Organizatorji zagotavljajo, da bo sejem potekal ob upoštevanju vseh priporočenih varnostnih ukrepov, povezanih z novim koronavirusom, v sodelovanju z zdravstvenim domom Gornja Radgona bo za udeležence ves čas omogočeno brezplačno hitro testiranje in tudi cepljenje.

DELITE