Tapkanje po meridijanu žolčnika – za sproščanje in boljši spanec

Del meridijana (energijskega kanala) žolčnika poteka po zunanji strani obeh nog, od kolka pa vse do gležnja. Tapkamo se vsak dan trikrat po 10 minut. Roke stisnemo v pest ali pa uporabimo tolkalo z gumijastim nastavkom. Tapkamo ali udarjamo se vse od kolčnega predela do gležnja in nazaj. S pestjo se najlažje tapkamo v sedečem položaju. Postopek ponavljamo neprekinjeno 10 minut.

Točka GB31 ali fengši: Posebno pozornost usmerimo akupunkturni točki GB31, ki jo poiščemo tako, da v stoječem položaju spustimo roke ob telo, in kjer se noge dotika konica sredinca, leži točka GB31, ki ji Kitajci pravijo fengši (mesto vetra). S tapkanjem sproščamo zastalo energijo vseh meridijanov, saj žolčnik skupaj z jetri skrbi za nadzor razprševanja vseh telesnih tekočin in tudi vitalne energije či po telesu.

Ker je žolčnik organski par jeter, s tapkanjem spodbujamo tudi funkcije jeter. Omenjeni par skrbi za naš čustveni svet (nihanje v razpoloženju, pretirana zaskrbljenost, strah, napetost, PMS …) in živčni sistem (kakovost spanca, kako prenašamo stresne situacije …).

Kaj pa je jetrni ogenj? V tradicionalni kitajski medicini se terminologija precej razlikuje od zahodne medicine. Zato ni nenavadno, da od kitajskih zdravnikov slišimo diagnozo, kot so jetrni ogenj, vlaga v telesu, notranji veter in podobno. Jetrni ogenj je umetno nastala vročina, ki jo povzročata zakrčenost jeter in zastoj v predelu jetrnega in žolčnega energijskega kanala. Ne gre za vročino, ki jo izmerimo s termometrom, vendar čutimo, da je naša glava precej vroča in duh nemiren, hitro se ujezimo, smo razdražljivi in vse nam gre dobesedno na jetra. To je jetrni ogenj, ki se je naselil v predelu glave in nam povzroča kup slabe volje. S tapkanjem to odvečno energijo prenesemo navzdol do nog in iz telesa. Učinek dosežemo zelo hitro.

Tapkamo lahko tudi preostale predele telesa: Če želimo telo razstrupljati, se po nogah tapkamo navzdol, da iz telesa odidejo vsa slaba energija in toksini, po hrbtu pa se lahko tapkamo navzgor, da pripomoremo k boljšemu razprševanju čiste energije v možganski predel, predel glave. Odsvetuje se le tapkanje ali udarjanje po neposrednih predelih notranjih organov in po raznih poškodbah na telesu.

DELITE