Domače kriminalke navdušujejo

Dolgo se je zdelo, da domači avtorji kar malo prezirajo kriminalke, saj je bilo na tem področju veliko pomanjkanje, pa čeprav so bila pri domačih bralcih priljubljena dela kakšne Agathe Christie in njenih naslednikov. Po velikem uspehu Jezera Tadeja Goloba pa tudi ta žanr pri nas cveti. In kot vedno kvantiteta prinese kvaliteto, tako da smo v novih delih resnično uživali.

Tako kot Mirt Komel je tudi Mojca Širok nazadnje predstavila nadaljevanje prejšnje uspešnice. In uspelo ji je, da je njeno delo še bolj napeto, zanimivo, predvsem pa res lepo napisano. Irena Svetek pa je v tem žanru novinka, a je očitno dobro opravila domačo nalogo, saj je knjiga vsekakor vredna pozornosti. Ja, končno imamo tudi med domačimi avtorji že kar lepo izbiro napetih in dobrih kriminalk!

Mojca Širok: Evidenca

Novinarko TV Slovenija že dalj časa poznamo tudi kot pisateljico. Nova knjiga je nadaljevanje njene prve kriminalke Pogodba, ki je navdušila bralce in kritike. Evidenca je za nas še boljša! Trije novinarji spletnega portala preiskujejo mahinacije z zemljiščem ob Brniku, kmalu pa spoznajo, da se imena vpletenih prekrivajo z vpletenimi v umor in druge škandale. Trije na videz nepovezani dogodki imajo skupne korenine v času pred osamosvojitvijo Slovenije. Izvrstna kriminalka, ki bralca takoj povleče v akcijo.

Mirt Komel: Detektiv Dante

Zgodba se dogaja v Novi Gorici in okolici, prikaže pa Erika Tlomma pred njegovim zlomom in dogodki v Medsočju (prejšnja knjiga tega avtorja, ki je navdušila kritike in bralce ter bila nominirana za kresnika), vendar ne več skozi njegove oči, temveč iz perspektive prvoosebne pripovedi njegovega sodelavca Harisa Izmaila. Medsočje se je zgledovalo po postmodernih detektivkah, z detektivom Dantejem, v katerem se zgodijo trije umori zaporedoma, pa dobimo vpogled v razvoj detektivskega žanra v malem, od klasične angleške in ameriške »trdo kuhane« detektivke pa vse do psihološko-detektivske drame.

Irena Svetek: Rdeča kapica

Po treh romanih (za prvega je dobila nagrado Slovenskega knjižnega sejma za prvenec) in različnih scenarijih se je Svetkova lotila kriminalke, in sicer prve v seriji z okrožnim državnim tožilcem Miem Aurellijem, ki zaradi odvisnosti (sicer od iger na srečo) malo spominja na Nøsbejevega Harryja Hola. Kriminalka, ki se začne z umorom deklice, oblečene le v rdeč plašč, je napeta in prepričljiva, vsekakor ena boljših knjig tega žanra pri nas.

DELITE
Pomakni se na vrh