EKSKLUZIVNO: Le malo nas je vedelo, s čim se bojuje Janez Hvale

rostfrajerji

Pred dvema dnevoma se je po dolgi bolezni v 70. letu starosti poslovil član skupine Rostfrajerji Janez Hvale, ki se je s svojim dolgoletnim delom zapisal v zgodovino domače glasbe.

Janez je bil skladatelj, pisec besedil, pevec, kitarist, bobnar … Bil je vodja skupine 12. nadstropje, 12. nasprotje in Rž, sicer pa član številnih drugih skupin: Predmestje, Ansambla Lojzeta Slaka, Rostfrajerji. Že pri rosnih 19 letih je šel na Evrovizijo kot spremljevalec Eve Sršen, napisal pa je tudi uspešnice, kot so Murenčki, Anka kleptomanka, Nocoj bom prvič rekla da, Pravljica o mavričnih ljudeh, Jaka, lojtro brž in druge. Tako skupine, s katerimi je sodeloval, kot pesmi, ki jih je pisal za svoje zasedbe in tudi za druge izvajalce, dokazujejo, da je bil predan dobri glasbi ne glede na žanr, saj je obvladal tako narodno-zabavnega kot pop-rokovskega.

Eden tistih, ki so bili ob Janezu tudi v bolezni, je Vojko Sfiligoj, tudi član skupine Rostfrajerji: »Janeza sem občudoval zaradi neskončne volje in strasti do glasbe. Vse življenje je vztrajal na svoji poti. Nikoli se ni imel za virtuoza na bobnih, kitari ali kot pevec, nikoli ni trdil, da je najboljši tekstopisec, skladatelj ali aranžer, bil pa je tisto, čemur rečemo – Glasbenik. Glasbi je bil zapisan vse življenje in le nekaj dni pred svojim prezgodnjim slovesom se je veselil načrtovane vrnitve na vaje naše skupine. S svojo boleznijo se je spoprijel pogumno, brez tarnanja, zato nas je le malo vedelo, s čim se v resnici bojuje. Ko smo pred osmimi tedni načrtovali nastop v Umagu in smo ga želeli odpovedati, je kljub že zelo slabemu zdravstvenemu stanju vztrajal, da ga pripeljemo tja. To je bil naš zadnji skupni nastop, na katerem je z neverjetno voljo zbral moč in še zadnjič zaigral z nami. Na njegovo željo bomo Rostfrajerji nadaljevali delo, čeprav bo nastalo praznino res izjemno težko zapolniti.«

DELITE
Pomakni se na vrh