3,9 milijona evrov: Obnova ali energetska sanacija 21 planinskih koč

koča_koce_gore_hribi

Država se je odločila projektom obnove in energetske sanacije 21 planinskih koč nameniti 3,9 milijona evrov sredstev podpore. Takšen je rezultat prvega odpiranja vlog, ki so prispele na aprila objavljeni javni razpis za podporo planinski športni in rekreacijski infrastrukturi. Še eno odpiranje vlog bo 1. oktobra.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je danes odposlalo sklepe za podporo projektom obnove in energetske sanacije planinskih koč v okviru omenjenega javnega razpisa. Po ocenjevanju so se odločili podpreti 10 projektov v vzhodni kohezijski regiji v skupni vrednosti 1,9 milijona evrov in 11 projektov v zahodni kohezijski regiji v skupni vrednosti skoraj dva milijona evrov.

Sredstva bodo vlagatelji porabili za kritje upravičenih stroškov v letošnjem in naslednjem letu.

V okviru razpisa je predvideno še eno odpiranje vlog, in sicer 1. oktobra. Za drugo odpiranje je na voljo še nekaj več kot 1,1 milijona evrov, so dodali na gospodarskem ministrstvu.

Razpis, namenjen sofinanciranju energetske sanacije planinskih objektov, je sicer vreden pet milijonov evrov, od tega je Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 4,5 milijona evrov.

Predmet javnega razpisa je tako sofinanciranje investicij za povečanje snovne in energetske učinkovitosti ter rabe obnovljivih virov energije v planinskih kočah, zavetiščih, bivakih in planinskih učnih središčih.

Na ta način bodo lahko lastniki ali najemniki planinskih objektov, ki se ukvarjajo z gospodarsko dejavnostjo, to temeljili na načelih trajnostnega razvoja, zmanjšali rabo energije in snovi ter uvedli ukrepe za rabo obnovljivih virov energije v planinskih objektih.

DELITE
Pomakni se na vrh