KNJIGE: Domače branje

Med novostmi na knjižnih policah boste našli kar nekaj zanimivih del domačih avtorjev. Nekaj vam jih predstavljamo tokrat, s priporočilom, da jih vzamete v roke.

Jedrt Maležič: Napol morilke

Zgodba spremlja tri generacije tržaških Slovenk: njihov pobeg pred fašizmom iz Trsta, bivanje v skupnem gospodinjstvu v Istri, ki terja medosebne zaplete in z uničenjem oljčnega nasada sproži nadaljnji beg v Maribor, tam pa tri Zanutove sprejme družina Gruden. Najmlajša, Zorka, odrašča ob zbadljivkah vrstnikov in postaja politično vse zavednejša, njena mama Marina dočaka epilog z obiskom izginulega moža Antona, končno zaživi na svojem in sreča tržaškega begunca Gvida, ki ji šele zares odstre grozote Slovencev pod fašističnim režimom.

Alja Tkačev: Igralka s svinčnikom

Alja Tkačev (1934–1991) se je v zgodovino slovenskega gledališča, radia in filma vpisala kot markanten igralski original, pesnica, lutkarica, pedagoginja, prevajalka in avtorica dramskih besedil. Izbor zapisov iz 183 dnevniških zvezkov v tej knjigi izrisuje njeno gledališko in osebno ustvarjalno pot. Iskreni zapisi predstavijo njeno osebnost, pa tudi zakulisje gledališkega in družabnega življenja v Ljubljani v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Vsekakor izjemen vpogled v preteklost, ki jo skozi izvrstno pisanje lahko začutite z vsemi čutili.

Jasmin B. Frelih: Piksli

Zbirka novel prinaša kup junakov, ki so na neki točki preloma: preganjajo jih spomini, travme, kompleksi čustev, vanje posegajo algoritmi in sistemi nadzora, diabolični sodelavci in sadistični sopotniki. Mlada ženska v primežu pohlepa, mlad moški, ki opazuje življenje skozi luknjo v zidu, umetnik, ki s telefonom slika po oknu, spomini zaljubljenega para v trenutku razhoda, delavec, ki izgublja dni in izgubi otroka, umetniki na poti na večerjo, oblikovalec, ki z vlakom pripotuje v čisto negibnost, in nekaj ali nekdo, ki skrbno beleži oblike vseh njihovih stremljenj. Nagrajeni pisatelj je spet dokazal, da zna pritegniti pozornost bralca.

Katarina Keček: Umetnost zavijanja z očmi

Prvenec prodorne in cenjene novinarke, ki je tudi naša redna sodelavka, je obsežen roman, ki pa se hitro bere, saj je poln duhovitih domislic. Junakinja Lidija S. se vsako jutro pred ogledalom vpraša, kaj bi rada bila ta dan. Čeprav ob neki prigodi razmišlja, da bi bila celo v filmu, posnetem po njeni zgodbi, samo stranska junakinja, to nikakor ne drži! Lidija je dobra opazovalka življenja, a tudi aktivna protagonistka, ki zna tudi iz povsem običajnih opravkov narediti dogodek. Zabavno branje!

Tone Partljič: Ljudje z otoka

Zbirka osmih novel enega najbolj vsestranskih literarnih ustvarjalcev in Prešernovega nagrajenca nas popelje na Otok, ki ga avtor nikdar ne imenuje, a je v njem mogoče prepoznati Ilovik. Novele so postavljene v različna časovna obdobja, poleg majhnosti in redke naseljenosti, ki se z leti še redči, Otok zaznamuje tudi vojna in povezanost z morjem, ki ga obkroža. V zgodbah spoznamo prebivalce, otočane, ki jih bičajo viharji usode, pa naj gre za mater, ki ji vojna odvzame ljubega sina, ali za naivnega učitelja, ki pripotuje s celine in se ne ozira na ideološke norme.

Slavko Jerič: Čistka desetka

V zadnjem času je izšlo kar nekaj knjig, ki prinašajo več zgodb tako ali drugače pomembnih ljudi. Športni novinar RTV Slovenija je v tej knjigi zbral športnike, ki so zaznamovali zadnje desetletje, pa tudi nekaj športnih zgodb, ki nimajo samo enega junaka. V knjigi boste našli tako slovenske uspehe od leta 2011 do 2020 kot tudi mednarodne zvezde in vse odmevne zgodbe tega obdobja, prav posebno poglavje pa je namenil nogometu in drug(ačn)emu pogledu na šport.

DELITE