LEGENDE

Jurij Ban Hodohmet

»Na mladih svet stoji.« Tako so nas učili. Satirični italijanski strip Alan Ford, ki ga je moja generacija množično brala, saj je bil preveden tudi v hrvaščino, je šel še korak dlje: na sličici dva mulca z motorjem namenoma povozita starejšo žensko, vpijoč: »Svijet mladima!« (Svet mladim, op. a.). Na nekem vsekakor bolj normalnem nivoju se moram strinjati. Mladim je treba dati priložnost, žal pa v praksi mnogokrat ni tako oziroma je ravno obratno – mladi se zelo težko uveljavijo.

Če beremo zaposlitvene oglase, bomo mnogokrat zaznali, da so »zaželene izkušnje«. Kje pa naj mladina izkušnje dobi, če jih nihče noče zaposliti, ravno zato, ker teh nimajo? Kamor koli pogledamo, so tu neki »stari prdci«, ki se s konicami nohtov oklepajo svojih položajev in mladim mečejo polena pod noge.

Tak primer je tudi nacionalka (RTV Slovenija). Mladi glasbeniki težko pridejo do nastopa na RTV, ker so vse oddaje narejene tako, da skoraj ne morejo. V eni od kolumn na tem portalu sem zapisal, kako sem kot mlad mulec prišel do nastopa v eminentni oddaji omenjene televizije, ampak tisto spada v kategorijo naključja in anekdote, saj v resnici ni čisto tako, sploh zdaj, ko na RTV-ju skoraj ni več zabavnoglasbenih oddaj za pop in rock glasbo, kaj šele za alternativno glasbo, kar je tudi posledica tega, da je narodno-zabavna glasba postala mainstream. Temu se ne gre čuditi, saj je RTV SLO v prime timu (petek zvečer, sobota zvečer) to zvrst »furala« do onemoglosti in ji je uspelo sprati možgane javnosti.

Kje so oddaje, kot so bile nekoč Videospotnice, kjer so se uveljavili mnogi mladi glasbeniki, pa tudi TV-voditelji, ki so ravno v tej oddaji dobili priložnost? Kje so oddaje, kot je bila Roka rocka, ki jo je vodila mlada Mojca Mavec? Oddaja Sobotna noč, ki jo je vodil legendarni glasbeni urednik Dragan Bulič? Kje je alternativni glasbi posvečena oddaja Aritmija, ki jo je vodila Katarina Čas?

Ko sem se s to problematiko obrnil na varuhinjo gledalčevih in poslušalčevih pravic na RTV, sem od (tedanjega) urednika zabavnega programa Maria Galuniča prejel odgovor, da je bila oddaja ukinjena zaradi nizke gledanosti. Oprostite, kaj? Od kdaj je na nacionalki pomembna gledanost? Ali ni poslanstvo RTV-ja zadovoljevati potrebe VSEH javnosti, v tem primeru rokovske javnosti? Po številnih pritožbah – jaz sem bil med glasnejšimi – so na RTV vendarle spoznali, da je treba nekaj spremeniti, ukinili oddajo Slovenski pozdrav in jo zamenjali z oddajo V petek zvečer, v kateri je vendarle – ob narodno-zabavni – nekaj več poudarka na pop glasbi. Pa so spet usekali mimo. V oddaji namreč – vsaj v njenem pop segmentu – promovirajo 30 let stare hite in »legendarne« izvajalce, kot so npr. Slavko Ivančić, Božidar Wolfand, Vili Resnik, Miran Rudan, Matjaž Zupan itd. Ne razumite me napak, vse omenjene cenim in tudi rad poslušam, ampak mladina se spet lahko obriše pod nosom.

V Sloveniji imamo mnogo zelo dobrih mladih bendov, ki pa potrebujejo neko platformo, na kateri bi se lahko predstavili, kar pa je ob trenutni uredniški politiki nemogoče. Seveda, ker gre vse po liniji, kdo koga pozna, in potem se vrstijo klici urednikom; »Ej, stari, imamo en nov komad, dej nas v oddajo!« (kliče znani izvajalec z več kot 30-letnim stažem). In potem se čudimo, da raziskave javnega mnenja kažejo, da so poslušalci 1. program javnega radia v povprečju stari 52 let, gledalci zabavnih oddaj javne televizije pa še kakšno leto več. Normalno. da mularije pač ne zanimajo Wolf, Rudan in kompanija. Tako se pač zatekajo na internet, na Youtube, Deezerje in podobne aplikacije, kjer lahko poslušajo glasbo, ki je njim blizu. Očitno tako stanje nekomu ustreza, in dokler bo tako, ni pričakovati kakšne izboljšave.


Jurij B. Hudohmet je glasbeni urednik, sobar, navijač Liverpoola, mož, oče. Ne nujno v tem vrstnem redu.

DELITE
Pomakni se na vrh