Pet zanimivih dejstev o tradicionalni kitajski medicini

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) je 3500 let star sistem zdravljenja. Uporablja se za reševanje številnih bolezni, od manjših neravnovesij do kroničnih stanj, in temelji na filozofiji, da je človeško telo v dinamičnem stanju ravnovesja – tako v sebi kot v povezavi z zunanjim svetom. Ko se to ravnovesje poruši, lahko zbolimo. Tu prihaja na pomoč tradicionalna kitajska medicina!

Večina ljudi misli, da spadajo med tradicionalno kitajsko medicino samo akupunktura in zelišča, vendar je TKM veliko več! Vključuje tudi moksibustijo, aurikuloterapijo, ventuze, masažo tuina, zdravilni či gong in taj či kuan, terapijo gua ša ali praskanje kože s posebnimi pripomočki ter tudi prehranske in življenjske nasvete, vse pa je odvisno od posameznika – kaj je primerno zanj in njegovo specializirano diagnozo.

Zanimiva dejstva:

  1. Ljudje tradicionalno kitajsko medicino pogosto označujejo kot preventivno medicino, kar je zanimivo, saj so bili v preteklosti kitajski zdravniki plačani le, ko so bili njihovi pacienti zdravi. V tistih časih so zdravi ljudje zdravniku plačevali redno mesečno pristojbino; ko so zboleli, plačilo ni bilo potrebno, vse dokler zdravnik ni človeka pozdravil.
  2. Že majhne spremembe v telesu lahko občutimo skozi utrip, kar je nekako neverjetno, ko pomislimo na to! Tako zahodna kot vzhodna medicina uporabljata pulz za diagnosticiranje bolnikov, vendar se sistema razlikujeta po tem, kaj vzhodna medicina prek pulza išče in kako ga najde. V TKM obstaja približno 28 različnih klasifikacij pulza, ki dajo zdravniku informacije o diagnozi.
  3. Akupunkturo je v Ameriko pripeljal predsednik Nixon. Leta 1971 je Nixon odšel na Kitajsko, v njegovi družbi pa je bil tudi novinar New York Timesa James Reston. Ta je v Pekingu dobil vnetje slepiča in tako moral na urgentno apendektomijo (odstranitev slepiča). Svojo pooperativno bolečino si je lajšal z akupunkturo, nad katero je bil tako pozitivno presenečen in navdušen, da se je odločil o svoji izkušnji s TKM pisati za New York Times. To je bila prva večja omemba sistema TKM v Ameriki in tako je postala prepoznavna metoda zdravljenja in lajšanja bolečin.
  4. Po kitajski medicini imamo po telesu množico mikrosistemov, ki so na jeziku, rokah, nogah … toda najbolj znan mikrosistem je v ušesu. Vse akupunkturne točke v ušesu predstavljajo vsako drugo akupunkturno točko na telesu! Zdravniki TKM poleg akupunkture in drugih metod pogosto izvajajo še kombinacijo z aurikuloterapijo. To so lahko zeliščna semena ali drobne kroglice iz nerjavečega jekla, ki se prilepijo na ušesne akupresurne točke. Tako se naravno terapevtsko zdravljenje lahko nadaljuje tudi po odhodu iz TKM ordinacije.
  5. Razlog, zakaj imamo na voljo tudi tube ali cevi, s katerimi se vstavljajo akupunkturne iglice v telo, sega v leto 1600, ko jih je izumil Vaiči Sugijama, ki velja za očeta japonske akupunkture. Izumil jih je, ker je v mladosti izgubil vid in je potreboval cevi za vodenje igel, da je lahko terapije izvajal naprej. Veliko mladih zdravnikov TKM zdaj uporablja tubice, medtem ko starejši še vedno prisegajo na tradicionalen sistem vstavljanja igel, saj pravijo, da je izjemno pomemben občutek v rokah in med prsti, ko se iglica vstavlja v telo.

Dao TKM

DELITE
Pomakni se na vrh