Predvidoma danes objavljena razpisa za novo vodstvo UKC Ljubljana

Danes bosta predvidoma objavljena razpisa za generalnega in strokovnega direktorja UKC Ljubljana. Svet zavoda je z razpisoma nekoliko pohitel, saj se mandata iztekata februarja, ko bi lahko imeli vrhunec epidemije covida-19 in drugih respiratornih obolenj. Da razmišlja o prijavi, je že potrdil aktualni v. d. generalnega direktorja Jože Golobič.

Golobič je vodenje Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) prevzel po odhodu predhodnika Janeza Poklukarja na mesto ministra za zdravje. Še prejšnji svet zavoda ga je na mesto vršilca dolžnosti direktorja največje slovenske bolnišnice imenoval februarja, in sicer do imenovanja novega oz. za največ eno leto. Februarja prihodnje leto se štiriletni mandat izteče tudi sedanji strokovni direktorici UKC Ljubljana Jadranki Buturović Ponikvar.

Svet UKC Ljubljana je sklep o objavi razpisov sprejel na seji preteklo sredo. Golobič je tedaj potrdil, da razmišlja o prijavi. “Menim, da smo se z ekipo ujeli in da velja poskusiti narediti še kaj več,” je povedal.

Predsednik Sveta UKC Ljubljana Matjaž Trontelj je po seji pojasnil, da z razpisoma ne želijo čakati, da se s postopki ne bi mudilo mudilo ravno v času, najbolj obremenjenem zaradi epidemije covida-19 in drugih respiratornih obolenj. “Zato Svet UKC Ljubljana ocenjuje, da je prav, da oba postopka izvedemo še pred najbolj zahtevnim obdobjem. Poleg tega naša največja bolnišnica vstopa v zgodovinsko in izjemno zahtevno obdobje investicij. Potrebna bo izjemna učinkovitost, dobro vodenje in organizacija dela zavoda za nemoteno izvajanje teh zahtevnih nalog,” je navedel.

Hkrati je ocenil, da poslovanje UKC Ljubljana v prvem polletju ni optimalno. UKC Ljubljana je prvo polovico leta poslovanje sicer zaključil s presežkom odhodkov nad prihodki v višini 25,8 milijona evrov. V primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta je rezultat boljši za 1,4 milijona evrov.

Ena od večjih težav v UKC Ljubljana pa je pomanjkanja kadra. Kot je povedal Golobič, je odhodov zaposlenih več kot novih zaposlitev, a jim je vseeno uspelo zapolniti nekaj vrzeli med medicinskimi sestrami. “Glavni problem je pomanjkanje medicinskih sester, ki skrbijo za bolnike,” je pojasnil Golobič. Po prvem polletju v UKC Ljubljana manjka okoli 50 medicinskih sester. Največ na interni kliniki in kliniki za gastroenterologijo.

DELITE
Pomakni se na vrh