Jogurt kot nadzor uma?

Irena Pirman

Ko bereš seznam živil, ki so bila zaradi prisotnosti rakotvornih elementov izločena iz prodaje, si ne moreš kaj, da ne bi hudomušno pomislil na eno najbolj vrlih in gorečih pripadnic SDS-a: tisto revo, ki v osemdesetih ni jedla sadnih jogurtov. Kajti na seznamu teh nevarnih živil je hudimanovo veliko sadnih jogurtov. Kaj boš zdaj, revica, ki si tudi milo vlado prosila, naj posnetek blamaže, pardon, proslave ob 30. obletnici samostojne Slovenije, izda na zgoščenki? Ti, duša uboga, ki očitno še nisi slišala za  druge možnosti vizualnega ohranjanja tvojemu srcu ljubih šopirjenj in sprenevedanj? Še dobro, da nisi prosila za videokaseto.

Ampak duša uboga ima pač povsem oprane možgane in takih je veliko, vse več jih bo. Morda se sliši kot nekaj iz znanstvene fantastike, ampak nadziranje človeških možganov na včasih še tako eksotično zveneče načine ni nobena Terminatorjeva izmišljotina I’ll be back iz prihodnosti. Nadziranje človekovega uma je še davno med nami. Pa ne gre tu le za Mandžurskega kandidata. Ste vedeli, da Sirhan Sirhan, ki je ustrelil Roberta Kennedyja, ves čas trdi, da se celotnega dogodka ne spominja, da so mu oprali možgane, da so v njegovi bližini vse do samega atentata videli skrivnostno žensko v pikčasti obleki, ki je morda v njem sprožila nekaj, da se je spremenil v Mandžurskega kandidata? Na zadnjem zaslišanju, ki je odprlo možnost Sirhanovega pogojnega izpusta, se z nadzorom uma sicer niso ukvarjali, so pa omenili, da obstaja precejšnja možnost, da je obstajal drugi strelec (Sirhan je streljal od spredaj, Robert je bil zadet od zadaj). Teorija zarote? Morda, a če menite, da je Robertovega brata Johna ustrelil Lee Harvey Oswald, obstaja verjetnost, da videvate tudi palčke, gozdne vile in bibiljske like. Sirhanu v zagovor velja dodati, da je bil zaradi dogodkov, ki jim je bil priča v rodni Palestini, hudo travmatiziran, in po mnenju psihologov lahka tarča manipulacije uma, naša SDS-ovska prijateljica pa drugega opravičila kot tega, da ni jedla sadnih jogurtov, nima, ko iščemo vzroke za pranje možganov.

CIA se je s tehnikami nadzora uma začela ukvarjati leta 1953 v okviru projekta MKULTRA, s kakšnim namenom, je seveda jasno. Serija Stranger things naj bi temeljila na enem od njihovih poskusov, ki so jih navadno izvajali na sila potrošni in pogrešljivi robi, na zapornikih in odvisnikih. Stotisoči so bili izpostavljeni grozljivim poskusom, a uradno naj ne bi nikoli izvedeli, kakšnih, saj naj bi dosjeje MKULTRA uničili. Torej tudi tega ne, ali je bil Sirhan Sirhan del teh poskusov.

Bitka za nadzor uma poteka tudi na drugih, na videz bolj nedolžnih frontah. Uporablja se na primer za spreminjanje našega pogleda na dogodke in vpliva na naš čustveni odziv. Digitalna propaganda je v polnem razmahu. Facebook in Google nas poznata bolje kot naši najdražji, saj z algoritmi odkrivata, kaj nam je všeč, in nas ves čas bombardirata s predlogi, kaj recimo kupiti. Se zavedate, koliko gigabajtov podatkov o sebi puščate na spletu vsak dan? Kognitivni psihologi in drugi, ki se ukvarjajo s to problematiko, so naravnost zgroženi nad tem, kako zlahka je s posebnimi tehnikami vplivati na človeške možgane in v njih na novo preplesti poti. Od interneta smo odvisni, potrebujemo ga tako kot odvisniki mamila ali hazarderji kocke in karte. To je impulzivno vedenje, s katerim je moč manipulirati po mili volji.

Najbolj grozljivo možnost nadzora uma pa predstavlja spreminjanje možganov s spreminjanjem DNK. Eno od orodij za  spreminjanje genov se imenuje CRISPR. Gre za kratka zaporedja DNK, ki jih združiš jih z encimom CAS, vbrizgaš v telo in spremeniš možganske celice. Tehnologija spreminjanja genov je temelj za prihodnji nadzor uma, s katerim se, poleg vsega drugega, v ZDA ukvarja DARPA in se na etična načela seveda požvižga. Mislite, da smo daleč od tega, da si bodo skrivnosti možiclji, ki vladajo svetu, izmislili nov virus in nam vbrizgali domnevno cepivo proti temu virusu s temi lastnostmi? Niti slučajno, čeprav morda vse skupaj zveni kot zadnji dve sezoni Dosjejev X.

Ampak vsega tega ne počnejo samo v ZDA. Uslužbenci ameriške ambasade na Kubi so leta 2017 poročali o čudnih simptomih, kot bi imeli pretres možganov, mučila jih je slabost in zmedenost. Nekaj podobnega se je potem zgodilo še z uslužbenci ambasade na Kitajskem. Kakšno skrivno orožje je bilo uporabljeno na njih, ni znano, vsekakor pa so utrpeli blage možganske poškodbe

Zato – pazite na svoje možgane, mislite s svojo glavo. In pojejte kakšen jogurt. Hudirja, zdaj imamo na voljo celo veganske – ker teh pa v osemdesetih res nismo imeli!


Irena Pirman dela v novinarstvu od leta 1990. Je vaditeljica joge in borka za pravice živali. Že nekaj let z veseljem sodeluje v ljubljanskih Dnevnih centrih aktivnosti starejših. 

DELITE
Pomakni se na vrh