Knjige: Ko resnica navdihne pisanje

Otroci radi vprašajo, ali se je neka zgodba zgodila zares ali je plod domišljije. Resnična se nas dotakne še drugače … Še posebej, če gre za nekaj, kar se nam zdi kruto, grozno … Tokrat predstavljamo romane, ki so jih navdihnili konkretni dogodki, pa čeprav so pisci potem morda dodali še kaj svojega.

Ann Patchett: Nizozemska hiša

Knjiga, ki je bila najboljša knjiga leta po izboru različnih medijev, je napisana po resnični zgodbi in je zato še toliko bolj pretresljiva. Brat in sestra sta po očetovi smrti ostala na cesti, pa čeprav je bil izredno premožen in čeprav je imel med drugim v lasti čudovito hišo, ki so jo občudovali mnogi. Tudi brat in sestra sta jo še desetletja po prisilni izselitvi hodila gledat od daleč in opazovala, kaj se dogaja v njej … Mama se je odselila že prej, v njunem zgodnjem otroštvu, ampak v ogromni in čudoviti hiši sta otroka uživala ob skrbnih hišnih pomočnicah. Ko pa se je oče poročil, si je mačeha začela lastiti čedalje večji del bogastva in po moževi smrti njegova otroka izžene in pusti brez vsega. Knjiga počasi razkriva, kaj se je zgodilo z lastniki hiše, pa tudi to, kako nas preteklost lahko kot utež vleče na dno. Kako je včasih bolje odpustiti, pozabiti, saj sicer stojimo na mestu, namesto da bi se premaknili naprej.

Nepoboljšljivi optimist: Stevan Dedijer

Stevan Dedijer (Sarajevo, 1911 – Dubrovnik, 2004), brat znanega zgodovinarja Vladimirja Dedijerja, je imel zelo razburljivo življenje, zato je zanimiva tudi ta avtobiografija. Bil je fizik, novinar, vojak in padalec, diplomat, obveščevalec, znanstvenik, univerzitetni profesor, član Švedske akademije znanosti, poliglot, utemeljitelj koncepta poslovnega obveščanja (business intelligence) … Njegova zgodba je vsekakor izjemno zanimiva: rodil se je v družini enega od vodij tajne organizacije Črna roka, ki je pripravila sarajevski atentat na avstrijskega nadvojvodo Ferdinanda, šolal se je v Rimu, emigriral v ZDA, v Cii so ga razkrinkali kot komunista, po vrnitvi v Beograd so ga vključili v projekt Titove atomske bombe, zaradi kritik režima pa si je prislužil … Preberite!

Tove Alsterdal: Slepi rov

Ena najboljših švedskih pisateljic je tudi za to delo dobila  nominacijo za najboljši kriminalni roman leta. Verjetno predvsem zaradi kontroverzne teme: kaj se je po 2. svetovni vojni zgodilo s sudetskimi Nemci. Junaka knjige se preselita, da bi tako dala novo priložnost svojemu zakonu, ki je v škripcih. Iz Švedske se preselita na Češko, na območje Sudetov. Kupita vinograd, in ko začneta raziskovati staro poslopje, najdeta rov, v katerem je truplo otroka … Čeprav sta junaka in dogajanje izmišljena, je avtorica dobro proučila dogajanje, tako da se je vse opisano lahko zgodilo tudi tako. Ja, nimamo samo pri nas težave zaradi povojnih pobojev in niso samo pri nas rane še vedno odprte …

Colston Whitehead: Fantje iz Nickla

Za ta roman je avtor dobil že drugo Pulitzerjevo nagrado. Dobro pisanje in predvsem dobra tematika – zgodba je sicer izmišljena, vendar temelji na pravem primeru prevzgojnega doma za fante, kjer so se zaposleni grozno izživljali nad varovanci sistema. Nickel je prevzgojni dom, kamor po spletu okoliščin pošljejo temnopoltega Elwooda. Ta zelo hitro spozna, da tam ni pravice in da mora biti izjemno previden, sicer ga čakajo razne mučilne metode. V domu je težko že za belske, kaj šele za temnopolte fante, kot je Elwood. Na srečo pa najde tudi prijatelja, s katerim so vse preizkušnje vsaj malo lažje …

Benedetta Craveri: Ljubice in kraljice

Italijanska avtorica se je specializirala za študij življenja v francoskih salonih in dvorih, zato je pred časom objavljala feljton o francoskih ženskah na oblasti. V knjigi predstavlja življenje Katarine Medičejskae, kraljice Margot, Diane de Poitiers, Marije Terezije Avstrijske, Athénaїs de Montespan in druge, ki so pomembno vplivale na francosko in celo evropsko zgodovino. Čeprav so imeli zaradi zakonov moški na vrhu prednost in ženske niso mogle voditi države, so s svojim intelektom dostikrat pomembno vplivale na vladarske odločitve. Zgodbe so polne podatkov, tako da gre za skoraj strokovno branje.

DELITE
Pomakni se na vrh