EKSKLUZIVNI INTERVJU: Gibonni o novem albumu, jubileju, življenjskih preizkušnjah

Hrvaški superzvezdnik Gibonni je pred kratkim izdal nov mini album, ki ga predstavlja tudi na koncertih v okviru Restart toura. Tega izjemnega glasbenika, ki dela malo, a najkakovostnejše, kot je le mogoče, lahko 4. septembra slišite v Celju, 10. pa v Kopru. Mi pa smo ga še pred nastopi v Sloveniji povprašali o izzivih, navdihu, pričakovanjih …

Kakšno leto je za vami? Ste več uživali ali delali?

Moje delo je uživanje, tako da če nisem delal, nisem niti užival. Igrali smo zelo malo, torej smo malo tudi uživali, smo pa zato to vsakič znali zelo ceniti. Kadar smo imeli koncert, je bil to za nas kot pravi praznik, boljši kot novo leto …

Letos slavite 30 let kariere …

Ne slavim 30 let, saj živim po svojem koledarju. Računam samo leta, na katera sem ponosen, tista druga pa kar brišem. Zato ne čutim, da je minilo že 30, ampak recimo kakšnih 22 let, saj vsako leto res ni bilo za proslavo.

Konec junija ste izdali mini album. Kako to, da ste se odločili za tak format?

Album je nastal zaradi želje založbe in občinstva. Ta kaotični čas je zame pravzaprav dober. Lahko najdeš novi format, saj tako in tako nihče ne ve, kaj bi kdo od drugega lahko pričakoval, meni pa je všeč, da lahko v pol ure poveš vse, kar imaš. To je boljši format od singla, ki je zame vseeno malo premajhna forma, tako da mislim, da je mini album ravno pravi za moje potrebe.

Na mini albumu pa so seveda maksi pesmi s pomembnimi sporočili. Ali vaše pesmi odražajo to, kar v nekem obdobju razmišljate?

Seveda. Vse pesmi so prišle iz mene ali jih je navdihnil kdo iz moje bližine, mojega življenja ali življenja nekih drugih ljudi. Živim z odprtimi očmi in ušesi, tako da ni vedno moja osebna izkušnja vir navdiha, pač pa je lahko to samo zgodba nekoga iz moje bližine, ki se me dotakne. Seveda pa je vse to življenje, ki ga živimo, in te delčke prenašam v pesmi.

Na albumu ste spet zbrali same velike glasbenike (Vlatko Stefanovski, Manu Katche, Matija Dedić …). Ste zdaj že prijatelji, ste se zato lažje dogovorili za sodelovanje?

Seveda, prej so se za sodelovanje dogovarjali naši agenti, zdaj pa smo prijatelji in si rečemo: kadar koli imaš kaj, samo sporoči, in to je to …

Koliko ste pred izdajo nove pesmi obremenjeni s tem, da ne boste razočarali oboževalcev, ki od vas veliko pričakujejo?

Jaz predvsem ne smem razočarati sebe, saj bi takrat razočaral tudi oboževalce. Ko delaš nekaj, za čimer ti ni težko stati z vso svojo podobo, potem lahko najdeš pot do tistega, ki ti je podoben. Moj okus in okus ljudi, ki me poslušajo, sta si podobna.

 

DELITE