Zakaj je sladki krompir tako pomemben?

Po tradicionalni kitajski medicini (TKM), ki zajema teorijo o petih elementih, so barve in okusi povezani z energijskimi funkcijami nekaterih organov. TKM se poglablja v zdravilne lastnosti živil, ker upošteva, da je prehrana del načrta zdravljenja za podporo oslabelemu organu.

Element Zemlja

Barva elementa Zemlje je oranžna, rumena, medtem ko je okus sladek. Zemlji pripadata dva organa, to sta vranica in želodec.
Element Zemlja je poseben element, saj se pojavlja v vseh prehodnih obdobjih v letu, zato sta omenjena organa vse leto na preizkušnji. Kadar se vranična energija izčrpa, se to kaže tudi na našem imunskem sistemu. Takrat smo bolj podvrženi prehladnim obolenjem in virusom, alergijam in splošnemu pomanjkanju energije čez dan, še zlasti popoldne. Rado se nam spi, občutimo težo telesa, do gibanja nam ni, zato nenehno iščemo izgovore, da ostajamo doma in počivamo. Dolgoročno pa to nikakor ni dobro. Vranica je namreč organ, katere naloga je proizvajati vitalno življenjsko energijo či. Telo tako mora kljub utrujenosti ostati v gibanju, saj se mora energija razprševati, da odpadne snovi ne zastajajo v telesu. Bolj ko je telo utrujeno, bolj ga moramo gibati. Včasih so dovolj že krožni gibi sklepov in preproste raztezne vaje, da spodbudimo delovanje vranice.

Kaj nam ponuja sladki krompir?

Sladki krompir je izjemno dober za prebavo. Njegova oranžna barva in sladek okus najbolj koristita želodcu in vranici. Kaj pravzaprav vsebuje?

Betakaroten (provitamin A): Med drugim je pomemben za normalno rast, za delovanje imunskega sistema, delovanje vida, presnovo železa in gradnjo ter delovanje kože in sluznic. Živila, bogata z betakarotenom, vsebujejo veliko antioksidantov in lahko ščitijo pred pojavom rakavih obolenj debelega črevesa in prostate, hkrati pa zmanjšujejo znake staranja.

Vitamin A: Betakaroten se v telesu pretvori v vitamin A, ta pa je izredno pomemben za rast kosti in zdravje vida. Telesu pomaga tudi pri proizvajanju belih krvnih celic, ki se borijo proti virusom in bakterijam. En srednje velik sladek krompir zagotavlja več kot 400 % vašega dnevnega vnosa vitamina A. Ja, prav ste prebrali, 400 %!

Vitamina E in C: Sladek krompir vsebuje veliko vitamina E za zdravo, gladko kožo in lase ter vitamina C, ki nam pomaga v sezoni prehladov in gripe.

Zdravo srce: Zaradi visoke vsebnosti kalija sladek krompir pomaga uravnavati tekočino v telesu in znižuje krvni tlak. V gomoljih je tudi veliko vitamina B6, ki pomaga krvi, da prosto teče skozi arterije in krvne žile.

Regulator krvnega sladkorja: Medtem ko je sladek krompir naravno sladek, ima nizek glikemični indeks. Sladek krompir se v telesu počasi razgrajuje in tako pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja. Poleg tega je bogat z manganom, ki telesu pomaga pri presnovi ogljikovih hidratov.

Bogat z vlakninami: Predvsem lupina sladkega krompirja je bogata z vlakninami, zato ga pecite in pojejte z olupkom, le prej ga dobro operite pod tekočo vodo. Vlaknine so še posebno pomembne za zdravo prebavo.

Potrebujete še dodaten razlog, da se odločite za pripravo sladkega krompirja? Poleg vsega naštetega je izjemno dobrega okusa in tudi otroci ga naravnost obožujejo. V azijski kuhinji ga velikokrat uporabljajo pri pripravi raznih sladic. Je zelo preprost za pripravo in vsestranski: lahko je pražen, kot pire, dodan juham in enolončnicam, pečen v raznih pitah, sladkih in slanih ali kratko malo samo pečen v pečici. Dober tek!

Dao TK

DELITE
Pomakni se na vrh