Zagreb: Začenja se 9. festival svetovne književnosti

V Zagrebu se danes začenja 9. festival svetovne književnosti (FSK), v fokusu katerega bo slovenska književnost. Na festivalu pričakujejo več slovenskih avtorjev, kot tudi mnoge literarne zvezdnike iz še 15 držav. Med drugimi bo gostja tudi v Berlinu živeča beloruska nobelovka Svetlana Aleksijevič.

Slovesno odprtje FSK bo danes zvečer potekalo na poletnem odru hrvaške radio-televzije (HRT) ob neposrednem televizijskem prenosu. Med udeleženci odprtja bo tudi slovenski kantavtor in pisatelj Zoran Predin, ki bo spregovoril o svojem prvem izjemno uspešnem romanu Mongolske pege, so napovedali organizatorji.

Na sporedu letošnjega FSK bo tudi predstavitev hrvaškega prevoda prvega slovenskega epa Vrata nepovrata Borisa A. Novaka, je napovedal programski direktor festivala Seid Serdarević v petkovem pogovoru na hrvaškem radiu. Poleg Novaka in Predina na festival iz Slovenije prihajajo še Bronja Žakelj, Veronika Simoniti in Dijana Matković, ki se, kot je dejal Serdarević, v svojih delih ukvarjajo predvsem z vprašanjem spomina in položajem žensk, med gosti pa bo tudi Jasmin B. Frelih.

Serdarević je presodil, da je slovenska literatura blizu hrvaški, hkrati pa je tudi ena najbolj prevajanih na Hrvaškem. Med glavnimi razlogi, da je Slovenija v ospredju letošnjega festivala, pa je, da bo tudi častna gostja na največjem svetovnem knjižnem sejmu v Frankfurtu leta 2023, je dodal.

Na letošnji Festival svetovne književnosti, ki bo potekal do 11. septembra, so povabili približno 90 avtorjev iz 16 držav. Več kot polovica se jih bo zagrebške prireditve udeležila, ostali bodo sodelovali na virtualnih pogovorih in predstavitvah.

Posebej bodo predstavili belorusko književnost in njene avtorje, med katerimi so mnogi nasprotniki režima beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka. Med gosti bo tudi nobelovka, pisateljica in novinarka Svetlana Aleksijevič, ki se bo na Hrvaškem predstavila prvič.

Serdarević je izpostavil še gostovanja pomembnih španskih pisateljev Javierja Cercasa in Manuela Vilasa, med poudarki festivala pa bo tudi 100. obletnica delovanja francoskega inštituta v Zagrebu. Tako bo iz Francije prispel pisatelj in režiser Philippe Claudel.

Festivalski program bo potekal na več lokacijah po mestu. Poleg literarnega programa napovedujejo še gledališki predstavi, eno o življenju slavne francoske filozofinje Simone de Beauvoir. Že v četrtek zvečer so sicer odprli tradicionalno razstavo hrvaških likovnih umetnikov, ki so se predstavili s stvaritvami, navdahnjenimi z literarnimi deli festivalskih gostov.

Med pokrovitelji prireditve, ki bo potekala med slovenskim predsedovanjem Svetu EU, je tudi slovensko veleposlaništvo v Zagrebu.

DELITE