Napoved strokovnjakov: Kmalu bo zadovoljeno svetovno povpraševanje po cepivih proti covidu-19

Podatkovni strokovnjaki so včeraj v Ženevi napovedali, da bodo imele ZDA, Kanada, Velika Britanija in Evropska unija do konca meseca na voljo toliko odmerkov cepiv proti covidu-19, da bodo lahko drugim državam namenile približno 500 milijonov odmerkov, ne da bi pri tem kakorkoli škodovale lastnim kampanjam cepljenja.

Britansko podjetje Airfinity, ki je specializirano za podjetniške in znanstvene podatke, je tudi napovedalo, da bodo cepiva proti covidu-19 postala dostopnejša, saj bo do konca leta na voljo 12 milijard odmerkov cepiv. Približno polovico teh odmerkov bodo proizvedli kitajski proizvajalci, drugo polovico pa zahodna podjetja. Trenutno je proti covidu-19 statistično gledano polno cepljen skoraj vsak tretji Zemljan.

Najnovejši podatki še kažejo, da so cepiva proti virusu sars-cov-2 zelo učinkovita proti okužbam in zlasti varujejo pred hudim potekom covida-19. To velja tudi za okužbe z različico novega koronavirusa delta, so še sporočili iz Airfinityja.

Ob tem je vodja Airfinityja Rasmus Bech Hansen izpostavil, da je bil v senci vprašanja cepiv proti covidu-19 dosežen napredek tudi pri zdravljenju covida-19. Trenutno je tako na voljo osem splošno priznanih terapij. Ta razvoj je po njegovih besedah rešil milijone življenj.

Generalni direktor ameriškega farmacevtskega podjetja Pfizer Albert Bourla pa je včeraj za prihodnje leto izrazil pričakovanje, da se bo proizvodnja odmerkov mRNA cepiva proti covidu-19 podjetij Pfizer/BioNTech povečala na štiri milijarde odmerkov, levji delež tega pa bo namenjen revnejšim državam.

Ponudba cepiva za Afriko bo na primer prihodnje leto tako velika, da se ne bo več zastavljajo vprašanje, ali je mogoče ljudi cepiti, ampak, ali se želijo cepiti, je še napovedal Bourla.

DELITE
Pomakni se na vrh