WHO poziva države, da se odrečejo cepljenju s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je včeraj pozvala države, naj se do konca leta odrečejo cepljenju s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19, saj je na svetu še vedno več milijonov ljudi, ki še niso prejeli niti enega odmerka.

“Ne bom molčal, ko podjetja in države, ki nadzorujejo svetovno ponudbo cepiv, menijo, da bi se morali revni zadovoljiti z ostanki,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Bogate države in proizvajalce cepiv je pozval, naj dajo prednost prvemu odmerku zdravstvenim delavcem in ranljivemu prebivalstvu v revnejših državah.

WHO je že v začetku avgusta pozvala k moratoriju na poživitvene odmerke cepiva proti covidu-19 do konca septembra, da bi odpravil drastično neenakost v razdelitvi odmerkov med bogatimi in revnimi državami. Kot je Tedros priznal včeraj, pa so se od takrat razmere spremenile, zato je pozval k podaljšanju moratorija vsaj do konca leta.

Bogate države so obljubile, da bodo revnejšim podarile več kot milijardo odmerkov cepiva, “vendar so jih razdelile manj kot 15 odstotkov”, je opozoril.

Evropski center za preprečevanje bolezni (ECDC) je v začetku septembra sporočil, da v celoti cepljeni posamezniki v splošni populaciji poživitvenega odmerek cepiva proti covidu-19 trenutno še ne potrebujejo nujno. Kot je dodal pa je smiselno o uvedbi dodatnega odmerka razmisliti za ljudi z oslabljenim imunskim sistemom.

DELITE