20 let skupine Hamlet Express

hamlet-ekspres

Zasedba Hamlet Express, ki prihodnje leto praznuje 20 let, je nastala leta 2002, ko so se za  gledališko predstavo Schneewittchen After Party v režiji Ivice Buljana združili kontrabasist in bas kitarist Gregor Cvetko, tolkalist Blaž Celarec ter pesnik, kitarist in pevec Andraž Polič. Prvi koncert so imeli na Ptuju, takrat še kot trio. Naslednje leto je izšel prvenec Moje mesto (Ehodrom), pri katerem se jim je za kratek čas pridružil kitarist Anže Palka. Leta 2006 so izdali Libanonski tango (Goga), pri katerem so sodelovali s kitaristom Andražem Mazijem, leta 2010 pa so izdali rokersko obarvan album Živi, ki so ga posneli v enem dnevu. Od tega albuma se je zvočna slika zasedbe malce spremenila, Gregor je prijel za bas kitaro, Blaž pa se je usedel za komplet bobnov. Na predzadnji plošči Onna (samozaložba, 2014) je Andraža Mazija na kitari zamenjal Miha Petric. Vodja zasedbe je Andraž Polič, ki je tudi tekstopisec. Sam pravi, da je njihova rdeča nit ali fil rouge uglasbena poezija, ki jo je za ljubitelje etiket krstil za fusion chanson. Tudi na zadnjem, petem albumu Opium Blue, ki so ga premierno odigrali v klubu Cankarjevega doma januarja 2019 in posneli med tremi poletnimi dnevi leta 2018 v Blaževi sobi za vaje, so naslovno opojno melanholijo prepletli z bluzom, rokom, neparnimi ritmi, baladami, energijo »all that jazz« in živostjo. Občuti se tudi različnost glasbe, ki jo vsak izmed njih posluša in pretežno izvaja v svojih lastnih projektih. Blaž Celarec snema, miksa in sproducira vse albume, za oblikovanje plošč in spletne strani skrbi Gregor Cvetko. Njihova skupna pot jih ni kalila le v izjemne glasbenike, pač pa so postali predvsem izjemni prijatelji, kar se vsekakor vidi tudi na odru.

Andraž se je leta 2006 zaradi ljubezni preselil na Češko. Kot sam pravi: »Imel sem delovno štipendijo in s partnerico, igralko Natašo Burger, sva živela brezskrbno bohemsko življenje. Toda šele, ko se nama je rodila hčerka Alma, je Praga postala moj drugi dom. Deloval sem v gledališču Kampa, kot glasbenik v Natašinih predstavah, improviziral v igralskih skupinah, ustanovil slovensko-češki duet s pianistko Petro Bilkovo (Du-Chanson) ter prevajal Vaclava Hraběta.« Na slovenskih odrih smo ga lahko nazadnje videli kot glasbenika v uspešni gledališki predstavi Sapiens 2020 (režija Ivica Buljan), ki je bila premierno odigrana v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Zdaj se Andraž s skupino intenzivno pripravlja na veliki koncert, ki bo drugo leto ob njihovi 20-letnici. V nastajanju sta tudi nov album in singel, pri katerem gostuje Jose kot slam poet. Želja je tudi sodelovati z igralskimi gosti: Radkom Poličem Racem, Borisom Cavazzo, Primožem Pirnatom, Janjo Majzelj in glasbeniki, s katerimi so v preteklosti že sodelovali. A vsega za zdaj še ne izdajo.

Kmalu jih lahko vidite na njihovem koncertu – v sredo, 29. 9., ob 20.00 v Apotheka baru, na Eipprovi ulici 19 v Ljubljani – ali pa jih spremljate na njihovi spletni strani: www.hamletexpress.si.

DELITE
Pomakni se na vrh