Vlada potrdila predlog novele kazenskega zakonika

Vlada je včeraj potrdila predlog novele kazenskega zakonika in ga poslala v obravnavo DZ po rednem postopku. Iz gradiva, pripravljenega za sejo, je razvidno, da predlog med drugim predvideva, da se bodo osumljenci kaznivega dejanja grožnje proti najvišjim predstavnikom države in njihovim bližnjim preganjali po uradni dolžnosti in ne več na predlog.

Na pravosodnem ministrstvu so po sledi februarske seje dveh parlamentarnih odborov na temo stopnjevanja sovražnosti v družbi v predlogu novele kazenskega zakonika posegli v člen, ki opredeljuje kaznivo dejanje grožnje. Predlagajo, da se osumljence kaznivega dejanja grožnje proti najvišjim predstavnikom države in njihovim bližnjim preganja po uradni dolžnosti in ne več na predlog. Takšno spremembo sta na februarski seji ministrstvu naložila odbora DZ za pravosodje in za notranje zadeve.

Ministrstvo za pravosodje v gradivu za obravnavo predloga novele na vladi izpostavlja “javno znane grožnje politikom v zadnjem času”. V gradivu je še navedeno, da je na napotilo obeh odborov opozorilo ministrstvo za notranje zadeve.

Včeraj je parlamentarni odbor za pravosodje glasoval o predlogu novele zakona o javnem redu in miru, s katero so želeli v vladi uvesti globe za žaljenje in nedostojno vedenje do uradne osebe, in sicer da bi se ga sankcioniralo ne več na predlog oškodovanca, temveč bi ga morali uradni organi preganjati po uradni dolžnosti. Po velikemu nasprotovanju v javnosti in napovedim, da bo v primeru potrditve take rešitve sledil referendum, so v parlamentarni koaliciji rešitev dopolnili tako, da so globe za žaljenje in nedostojno vedenje razširili na vse.

Vlada je sicer v novelo vključila nekatere spremembe za uskladitev s konvencijami Sveta Evrope in OZN ter za prenos nekaterih direktiv Evropske unije. Ostale spremembe so oblikovane na podlagi predlogov iz prakse pristojnih organov. Gre za nekatere manjše spremembe v splošnem delu kazenskega zakonika in upoštevanje predlogov pristojnih organov v zvezi s spremembami ureditve nekaterih kaznivih dejanj v posebnem delu, kjer je bilo ocenjeno, da je problematika povezana z zakonskimi določbami in so posledično potrebne spremembe, je zapisano v sporočilu po seji vlade.

DELITE