S postenjem so zdravili že eseni

Bilka Baloh

Esensko poslanico miru je odkril profesor dr. Edmond Bordeaux Szekley. V kraljevi knjižnici Habsburžanov na Dunaju je našel staroslovansko besedilo in ga prepisal. V Rimu je imel priložnost ugotoviti, da je to besedilo dobesedni prevod rokopisa v armenskem jeziku.

Kot zdravniku so se mu zdele navedbe o zdravju človeka tista resnica, ki jo današnji človek najnujneje potrebuje. V Londonu je leta 1937 objavil prvo izdajo besedila; zdaj je prevedena v 50 jezikov. Dr. Edmond Bordeaux Szekley je doktoriral na pariški univerzi, druge akademske nazive pa si je pridobil na Dunaju in Leipzigu. Poučeval je filozofijo in izkustveno psihologijo na univerzi v Cluju ter bil priznan raziskovalec starih jezikov – sanskrta, armenščine, grščine in latinščine. Bil je poliglot, saj je govoril deset sodobnih jezikov. Szekley je prevajal in tolmačil Kumranske rokopise, ki so jih leta 1947 našli ob Mrtvem morju, Zend Avesto in predkolumbijske spise stare Mehike.

Največji švicarski filozof in Gandijev prijatelj Werner Zimermann je objavil nemški prevod te poslanice leta 1939. Francoski pisatelj, Romain Rolland, ki je leta 1915, dobil Nobelovo nagrado za književnost, je stremel k širjenju esenskega zdravega načina življenja. Prizadeval si je zbliževati narode, kar je čutiti v njegovih zajetnih življenjepisih Beethovna, Michelangela, Tolstoja in Gandija, ki so bili po prepričanju vegetarijanci – slednja dva zelo izrazito.

Lev Nikolajevič Tolstoj (1828–1910)  je leta 1892 napisal knjigo Pervaja stupenj (Prvi korak), ki ima podobno vsebino kot Esenska poslanica miru, čeprav je seveda ni mogel poznati, saj jo je Szekley odkril v Vatikanu šele 1923. Tolstoj je bil leta 1901 izključen iz pravoslavne cerkve zaradi svojega naravnega pojmovanja evharistije – svete večerje, ki naj bi bila zdrava, nekrvava prehrana.

Upron Clary Ewning je leta 1961 izdal knjigo o esenskem Jezusu, ki je nedvomno najboljše zgodovinsko delo o velikem terapevtu, ki je resnično zdravil telo in dušo na način, kot so to izvajali eseni. Jezus, učenec esenov, se je od njih naučil, kako očistiti telo s postenjem. Magična moč postenja, ki se odraža v prečiščevanju telesa in duha, se je torej izoblikovala že veliko pred našim štetjem. V Esenski poslanici miru najdemo nadroben opis, kako telo prečistimo telo z zrakom, vodo in svetlobo – soncem.

Zamolčana dejstva o Jezusu

Spise, najdene ob Mrtvem morju, lepo opiše knjiga, Zgodba o kumranskih zvitkih – osupljiva vsebina zvitkov in zarotniško delovanje institucij ob njihovem odkritju, ki sta jo napisala Michael Biagent in Richard Leigh. V knjigi Zarota proti Jezusu in Kriminalfall obravnavata tudi prevaro ob radiokarbonski analizi torinskega prta. Prt je dokaz, da Jezus ni umrl na križu, kar naj bi odkrila sodobna medicina, saj je bil z njim prekrit živ človek. O tem je poročalo na tisoče časopisov po vsem svetu, razen v socialističnih demokracijah.

Odgovorni v Vatikanu so ukazali potvorbo pri analizi prta, ker ta postavlja Jezusovo odrešenje v pravo luč. Odrešitve ni s prelivanjem nedolžne krvi. Karl Herbst je skušal 21. aprila 1988 pridobiti mnenje takratnega kardinala Ratzingerja o prevari in potvorbi pri radiokarbonski analizi, da razčisti dogodke ob analizi. Takrat je bil Ratzinger prefekt kongregacije za vero in moralo, njegova naloga pa je bila, da se o analizi pove resnica. Žal vsa dejstva kažejo na to, da je prav on dal napraviti potvorbo.

Neverjetno, kakšna bojazen pred odrešujočo resnico, ko je toliko govora, da nas bo prav ta osvobodila. Ne moremo si niti predstavljati, v kakšni smrtni nevarnosti je bil Jezus po križanju. Zato so takrat morali prepričevati ljudi, da je odšel v nebesa. Papež bo nekoč prisiljen do dialoga o resnici in prav tako z muslimani, ki vsi vedo iz Korana, da Jezus ni umrl na križanju.

Postenje pa ostaja in bo ostalo eno izmed najbolj neagresivnih terapij zdravljenja. Če gremo nekoliko naprej v zgodovino, se je tematike lotil tudi dr. Otto Buchinger, ki ima svoje klinike postenja v Evropi in Španiji. Celovito, holistično zasnovan program, ki že 100 let navdušuje vse, ki so izkusili postno terapijo.

Zelo podobne terapije, orodja in način postenja izvajam tudi v svoji dolgoletni praksi, le da sem vanjo vključila še doktrino ajurvede. Postenja po ajurvedi so nežna in neagresivna ter prijazna do posameznikov. Program pripravim za vsako osebo posebej, saj je po ajurvedi treba upoštevati individualne potrebe posameznikov. Odločitev, da se prečistimo, ni povezana z zniževanjem telesne teže, je pa njena posledica. Poleg tega ajurveda upošteva došno razmerje ob rojstvu ali prakriti. Če imamo dovolj maščobnih zalog, je postenje primerno za vsakega. Telo namreč energijo med postom črpa iz maščobnih celic. Pri večini ljudeh v današnjem času to potemtakem sploh ni problem. Pomembni sta trdna odločitev in želja!

Iz nove knjige Post širi zavest – Modrost celične inteligence.


Bilka Baloh je avtorica knjige Post, seme zdravja, ki govori o terapevtskem postenju. Sodeluje z uradno medicino, v katero vpleta doktrino ajurvede. S klienti rešuje tudi zapletene primere, kot je čiščenje telesa po kemoterapiji in drugem zdravljenju, v katero so vpletene večje količine najrazličnejših zdravil, zniževanje telesne teže in drugo. Bilko in njeno delo lahko spremljate tudi na postsemezdravja.si.

DELITE
Pomakni se na vrh