Evropski teden mobilnosti

Letošnji, 20. Evropski teden mobilnosti je posvečen spodbujanju aktivnih oblik mobilnosti, kot sta hoja in kolesarjenje, ter drugim alternativam avtomobilskemu prometu. Med 16. in 22. septembrom se bo v 84 občinah odvila množica aktivnosti pod sloganom Živi zdravo. Potuj trajnostno.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec pozdravlja aktivnosti občin, ki v sklopu tedna mobilnosti uvajajo trajne spremembe. “Kakovostne preureditve prometnih površin, ki dajejo prednost ranljivim udeležencem v prometu, kot so pešci in kolesarji, so tiste, ki zares štejejo. To so ukrepi, ki nam omogočajo, da se udobno in varno premikamo na trajnosten način,” je sporočil.

“Ponosni smo, da se pogoji za pešce in kolesarje v zadnjih 20 letih postopno izboljšujejo, zato si prizadevamo, da bi ljudje spremenili svoje potovalne navade in se pogosteje odločili za bolj zdrave in trajnostne oblike mobilnosti,” je dodala koordinatorica Evropskega tedna mobilnosti na ministrstvu za infrastrukturo Polona Demšar Mitrovič.

Kljub nepredvidljivim okoliščinam in omejitvam, ki jih povzroča epidemija, se je pozivu jubilejnega 20. Evropskega tedna mobilnosti odzvalo rekordnih 84 občin po vsej Sloveniji. Tam bodo med 16. in 22. septembrom z različnimi aktivnostmi spodbujali občane in obiskovalce k trajnostnim in aktivnim oblikam mobilnosti.

Marsikateri kraji bodo dele svojih središč zaprli za motorni promet in javni prostor namenili najrazličnejšim aktivnostim, na primer že tradicionalnim akcijam Dan brez avtomobila, Park(irni) dan ali Pešbus za aktivno pot v šolo. Pridružile se jim bodo delavnice za šolarje in starejše, promocija aktivnega prihoda v službo, delavnice servisiranja koles, pohodi in kolesarski izleti.

V številnih občinah bodo priložnost izkoristili tudi za predstavitev dosežkov in trajnih ukrepov na področju trajnostne mobilnosti, na primer izboljšav v kolesarski infrastrukturi, ter za promocijo javnega potniškega prometa, vzpostavitev sistemov za samodejno izposojo koles in akcije, kot je Prostofer, okviru katere prostovoljci vozijo starejše po opravkih.

V Kočevju bo na primer potekala razprava o zapiranju mesta za motorni promet, na Bledu bodo opremili avtobusna postajališča z imeni in zemljevidi ter podelili nagrado najbolj kreativnemu kratkemu videu na temo trajnostne mobilnosti. Občina Bohinj pa je v sodelovanju z društvom Prostorož zasnovala skupno streho, ki bo zavzela 13 parkirnih mest, kjer bodo potekale debate o prostorskih načrtih v občini, so še sporočili z ministrstva za infrastrukturo.

V Velenju bodo med drugim priredili tek očkov, v Celju kolesarski dan za vse male in velike ljubitelje kolesarjenja, v Medvodah parkirano fotografsko razstavo, v Mariboru pa bodo priložnost izkoristili za predstavitev portala trajnostne mobilnosti v mestu.

Osrednji dogodek ob 20-letnici Evropskega tedna mobilnosti bo v četrtek na Ljubljanskem gradu, ko bodo podelili priznanja vsem sedmim občinam, ki letos sodelujejo že dvajsetič. To so mestne občine Celje, Koper, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica in Občina Gornja Radgona.

Letošnji slogan Živi zdravo. Potuj trajnostno se po navedbah Slovenske platforme za trajnostno mobilnost opira na raziskave mobilnostnih navad, ki kažejo močno korelacijo med potencialom za spreminjanje potovalnih navad in zdravjem. “Potreba po gibanju na prostem je zaradi posledic pandemije lani izdatno narasla, odločitev za aktivne oblike mobilnosti pa prinaša izjemne koristi za posameznike. Z njimi ne prispemo le do cilja poti, temveč hkrati pokrijemo dnevno potrebo po gibanju, izboljšamo možganske funkcije ter krepimo kondicijo in imunski sistem,” so poudarili.

DELITE