Čaj iz posušenih cvetov vrtnic za pomlajevanje

Čaj iz cvetov vrtnic velja v azijskem svetu, sploh na Kitajskem, za pravi čarobni napitek, saj ima vrtnica na naše telo več različnih, zelo pozitivnih, učinkov. Zdravilna vrtnica je v kitajski medicini znana pri sproščanju jetrne zakrčenosti in pri zastajanju vodnih tokov v telesu, saj pospešuje cirkulacijo in deluje protivnetno.

Pri katerih težavah nam pomaga pitje čaja iz vrtnic?

  • Po lastnostih in učinku na telo so vrtnice tople, zato blagodejno vplivajo na »ženske težave«, kot so menstrualni krči in bolečine, PMS, neredni cikli, občutljivost dojk. S pitjem čaja pomagamo pri zastajanju stare krvi, da se začne premikati, prav tako spodbuja obtok energije či po meridijanih.
  • Pitje čaja aktivira tudi metabolizem in pozitivno učinkuje na želodec in jetra. Prav tako uravnava telesno težo, kadar ga uživamo redno.
  • Glavni meridijan, ki ga aktivirajo vrtnice, je jetrni, ki je med drugim odgovoren za to, kako se spopadamo s stresom. Tovrstno neravnovesje energije v TKM imenujemo stagnacija jetrne energije, zakrčenost jeter. Vrtnice to energijo sprostijo, kar sprošča napetosti v prsnem košu, pri tesnobi, depresiji, zaskrbljenosti, razdražljivosti, pri strahovih. Pitje čaja se priporoča tudi pri vzpostavljanju čustvenega ravnovesja.
  • Drug meridijan, ki ga uravnavajo vrtnice, je meridijan vranice, zaradi česar se s pitjem čaja lahko ublažijo prebavne težave, napenjanje, napihnjenost, tudi slabši apetit, predvsem kadar je stres tisti, ki vpliva na naš prebavni trakt.
  • Azijke ga redno pijejo tudi zaradi njegovega pomlajevalnega učinka, saj vrtnice kožo primerno navlažijo, nahranijo in povrnejo izgubljeni sijaj.

Kako si pripravimo čaj?

V skodelico postavimo od 5 do 6 posušenih vrtničnih cvetov in čeznje prelijemo vročo vodo – ne vrele. Vrtnic ne precedimo, ampak jih pustimo, da se namakajo ves čas pitja čaja. Nato lahko vodo še večkrat dolijete, zaželeno pa je, da čaj vedno uživate toplega. Redno uživanje čaja pomeni nekajkrat na teden po dve skodelici, zato z njim ne pretiravajte vsak dan, ker boste učinek dosegli tudi na čisto zmeren način.

DAO TKM

DELITE
Pomakni se na vrh