Prijateljska zmaga na Popevki 2021

Popevka 2021 je to soboto prinesla 11 novih domačih skladb. Nekaterim bomo gotovo z veseljem velikokrat prisluhnili, saj je strokovna komisija poskrbela za soliden nabor, vsekakor pa lahko pohvalimo tako voditelja večera Tilna Artača kot tudi oba zmagovalca: Gregor Ravnik je navdušil strokovno žirijo, Raiven pa je končno dobila najpomembnejšo nagrado – nagrado občinstva, kar ji lahko privoščimo, saj se še spomnimo, kako je že nekajkrat na Emi ostala praznih rok, čeprav je veljala za favoritko.

Popevka ima dolgo zgodovino in gledali smo jo že na velikih odrih, tudi zunaj televizijskih studiev. Tokrat je bilo vzdušje bolj komorno, predvsem zaradi ukrepov, ki nam omejujejo druženje. Nekoč je novinarjev kar mrgolelo, tokrat pa nas je bilo mogoče prešteti na prste ene roke. Posadili so nas v manjši studio, kjer so bili veliki zasloni, kamer pa ni bilo – te so bile v velikem studiu, kjer je potekala prireditev in kamor so smeli samo člani televizijske ekipe in glasbeniki. Če so pred leti glasbeniki vsak festival izkoristili za druženje, to že dolgo ni v navadi, saj so se časi spremenili. Je pa bilo vseeno lepo opazovati nastopajoče, ki so se med seboj bodrili, si čestitali po podelitvi nagrad in sploh niso kazali nikakršnih zamer do uspešnejših.

Festival je bil zabaven – scenarij je izkoristil vse Tilnove talente, tako da se je izkazal v petju (kot Stane Mancini je blestel v duetu z Evo Hren, ki se je izvrstno prelevila v Marjano Držaj), in skečih, pa tudi vezni tekst je bil zabaven, tako da je prireditev hitro minila. No, tudi zato, ker so televizijci že pred časom spoznali, da je bolje imeti manj pesmi, a te bolj kakovostne, in tako so časi, ko se je zdelo, da festivala kar ne bo in ne bo konec, na naše veselje že za nami. Festival je odprl Balladero (Marelice so bile presenetljivo ena redkih hitrejših skladb), Aleksandra Ilijevski & Goran Bojčevski kvartet (Pusti me je čudovita pesem, ki pa žal ni dobila nobene nagrade), Uroš Buh (Blizu), Okustični (Še bolj prav – nagrada za najboljšo priredbo), Vudlenderji (Podaril si mi svoje srce – najboljše besedilo), Gregor Ravnik (Še ko te ni, te imam – zmagovalec strokovne žirije), Veronika Kumar (Solzam – Veronika je za pesem dobila nagrado za najobetavnejšega avtorja ali izvajalca, pripela pa si je še nagrado za interpretacijo), Tomaž Hostnik (Če imel bi moč), Raiven (Volkovi – pesem je osvojila gledalce), Žiga Rustja (Ko padeš) in Lea Sirk (Zgodba za dva). Vse popevke so izvajalci odpeli v živo ob spremljavi revijskega orkestra RTV Slovenija pod dirigentskim vodstvom Patrika Grebla.

DELITE