Amsterdam: Novo veliko spominsko obeležje žrtvam holokavsta

Amsterdam

V središču Amsterdama je nizozemski kralj Willem-Alexander včeraj, po letih prepirov in sodnih bitk, uradno odkril nacionalno spominsko obeležje žrtvam holokavsta. Gre za prvi spomenik, posvečen vsem žrtvam holokavsta na Nizozemskem.

Obeležje je zasnovano kot labirint zidov, ki, če jih pogledamo iz zraka, tvorijo napis “v spomin na” v hebrejščini. Vsak kamen v obeležju nosi ime enega od 102.163 Judov, Romov in Sintov, ki so jih nacisti med drugo svetovno vojno deportirali iz Nizozemske in so nato umrli v koncentracijskih taboriščih.

“To je temno poglavje v zgodovini naše države,” je ocenil nizozemski premier Mark Rutte in spomnil na “hladen sprejem”, ki so ga doživeli nekateri Judje, ki so se vrnili iz taborišč smrti. Kot je še poudaril, je to spomenik proti pozabi, ki pravi “ne bomo vas pozabili, ne bomo dovolili, da se vaša imena izbrišejo, zlo ne bo imelo zadnje besede”.

Gradnja spomenika je sicer zasluga nizozemskega odbora Auschwitz. Stal je 15 milijonov evrov, financirali so ga večinoma z donacijami, zasnoval pa ga je priznani arhitekt Daniel Libeskind, ki je v holokavstu izgubil družino. Libeskind je v veliki meri zasnoval t. i. točko nič v New Yorku.

Velik del lokalnega prebivalstva je gradnji obeležja močno nasprotoval, saj naj bi to privabljalo številne turiste, bilo naj bi tudi preveliko. Odšli so na sodišče, a so konec leta 2019 sodno bitko dokončno izgubili.

DELITE
Pomakni se na vrh