Moja zadnja kolumna …

Draga družba, hecno je tole naše življenje. Več ko delaš načrtov, bolj se ti sesuvajo.

Kot hiša iz kart. Izkušnje, ki so zaznamovale moje bivanje na tem planetu, so me naučile, naj me ne bo nikoli in nikdar strah. Naj me ne bo strah življenja, novosti, sprememb, drugačnosti, nenavadnosti. Vsakič, ko sem skočila v vodo pred sabo, vedno sem jo preplavala. Četudi sem se vsa tresla od strahu, preden sem skočila vanjo, in četudi nikoli nisem vedela, ali mi bo uspelo priti na drugo stran. V enem kosu.

Tudi zdaj stojim na bregu reke, le da je ta, ki jo gledam pred sabo, širša, globlja in tudi bolj deroča reka, kot sem jih prečkala poprej. Nimam izhoda, vem. Poti nazaj ni, moram naprej, čeprav me je znova na smrt strah.

Pred dvema tednoma sem šla na rutinski pregled prsi. Moram hoditi vsaki dve leti, pred tremi leti sem imela kopico tumorjev v obeh dojkah. Takrat sem jih pozdravila, rekla bom s pomočjo alternativne medicine. Potem je bil dve leti mir.

Pred štirinajstimi dnevi sem torej znova šla na rutinski pregled. Po tresočem se glasu rentgenologa sem zaslutila, da nekaj ni v redu. V moji desni dojki je našel dva velika tumorja.

Čez en teden so zdravniki potrdili, da sta tumorja maligna in da moram nujno na operacijo.

Kaj me čaka, ne vem. Kako bom preplavala to veliko reko pred sabo, tudi ne vem. Ampak saj nisem vedela niti poprej v življenju, kaj naj storim, ko se je pred mano pojavila kakšna velika ovira. Vedela sem samo to, da jo moram preplezati. Da ni poti nazaj.

Tako kot je tudi zdaj ni.

V Sloveniji vsak dan za rakom dojk zbolijo štiri ženske. Ena od njih umre.

Upam, da ne bom jaz ta.

Poslavljam se od vas, dragi bralci, za nekaj časa. Morda se vrnem, kdo bi vedel.

Vesela bom, če se boste v svojih molitvah spomnili name, jaz pa obljubljam, da bom dala vse od sebe, tako kot vedno, da sestavim svoj svet na majavih nogah in da se vrnem še boljša. In lepša Katarina K.

Vse dobro.


Katarina Keček je novinarka, voditeljica in avtorica romana
Umetnost zavijanja z očmi, ki vsak ponedeljek oriše svoj pogled na dogajanje v zadnjem tednu v rubriki Dnevnik ozdravljene pesimistke.

DELITE
Pomakni se na vrh