Cepljenje osvobaja

Irena Pirman

V preteklem tednu so vladni predstavniki kar tekmovali v tem, kdo bo izustil večjo neumnost. Ker so vsi vprek vpili, kako da je stanje zaradi virusa alarmantno – če povemo po domače: štala je, še hujša štala bo – morda v tej tekmi zmaga Jelko Kacin. Namreč z izjavo, da bo cepljenje obvezno, ko bo čas za to. Kako? A v tej hudi štali in še hujši štali ni čas za to, da je cepljenje obvezno? Nehajte se vendar sprenevedati in na glas povejte, ZAKAJ cepljenje ni obvezno – čeprav vsi vemo, zakaj, le priznati od vodilnih noče nihče.

Verniki in duhovni učitelji radi govoričijo, da nam je bog dal svobodno voljo. Glej ga šmenta, za nekakšnega boga se imajo tudi vladni predstavniki – saj to smo vedeli, a ne? – ker še vedno poudarjajo, da je cepljenje svobodna izbira. In kot je rekel Poklukar, s pogojem PCT nikogar ne silijo v cepljenje. Ne, sploh ne: samo če ga nimaš, nikamor ne moreš, ne k zdravniku, ne na pošto. Ali zdravniki Hipokratovo prisego torej sploh še lahko upoštevajo? Ali je glavna božja, pardon, vladna volja? In tudi ukinjanje T pogoja v javni upravi ni nobena prisila, kje pa … samo za zgled bi radi bili. Tako kot vsi delodajalci, ki sicer ne morejo prisiliti delavca v pogoj CT, ampak če je narava njegovega dela taka, da od doma ne more delati, bo pač delodajalec v skladu s pogodbo o delovnem razmerju razmislil, ali naj delavca brcne v rit … .ampak še vedno imaš svobodno voljo, da se odločiš ZA cepljenje in obdržiš službo. Joj, Krek, Poklukar in ostali, v katerem vzporednem vesolju vi živite, vsaj to nam izdajte, če že nočete na glas povedati, zakaj cepljenje ni obvezno.

Razlog, zakaj vladi uspeva z nesmiselnimi ukrepi zafrkavati prebivalstvo, lahko najdemo v knjigi Davida Lawsa Firerjeve sirote (založba Učila, 2021, prevod Petra Brecelj, stran 166): »Mirna domovanja srednjega razreda, tako bi okoliš, ki nikoli ni povzročal težav, nemara opisal policist. Tihi privrženci režima, bi ugovarjala Claudia. Ljudje, ki so bili zadovoljni, da je bil ponovno vzpostavljen red po kaosu preteklih dni. Hkrati pa nikakor niso hoteli videti okrutnosti režima.« Zveni znano? Kaj pa tole … iz iste knjige, s strani 16? »Prago je zapustila ravno zato, da bi utekla pred tragedijo in zagato prestrašenih staršev in nezaželenih otrok: judov, socialistov, sindikalistov in vseh drugih skupin, ki jih je režim vzel na muho, odločen, da jih uniči.«

V prejšnjem tednu je po spletu zakrožila tudi fotografija vrat v Auschwitz, le da so zloglasni napis Delo osvobaja zamenjali z napisom Cepljenje osvobaja. Kruto, a resnično: s kodo cepljenja (ali potrdilom o testiranju oziroma prebolelosti) si svoboden, brez tega si ujetnik v lastni državi.

Ampak še enkrat: cepljenje je SVOBODNA odločitev. Nihče vas v nič ne sili! Primerjava s Hitlerjevo Nemčijo pa trapasta. Ah, da, saj Hitler je bil vendar heroj, mar ne?


Irena Pirman dela v novinarstvu od leta 1990. Je vaditeljica joge in borka za pravice živali. Že nekaj let z veseljem sodeluje v ljubljanskih Dnevnih centrih aktivnosti starejših. 

DELITE
Pomakni se na vrh