INTERVJU: Kraški trubadur Boštjan Pertinač o brhkih natakaricah in Plimi

Kantavtor, pevec, kitarist, producent in multiinštrumentalist Boštjan Pertinač, ki poleg svoje solo kariere vodi tudi lastno glasbeno šolo Pertinach in delavnice za starejše, je poleti predstavil svojo zadnjo pesem z naslovom Plima. Poslušalci so jo izvrstno prejeli in ob tej priložnosti smo kraškega trubadurja povabili na pogovor.

Skladba Plima je bila na MMS dobro sprejeta. Ste zadovoljni ali ste pričakovali še kaj več?

Tokrat resnično nisem ničesar pričakoval. Zame je bila osebna zmaga že to, da sem bil izbran za nastop na festivalu, kar je bila ne nazadnje moja velika želja že od malega. Mislim, da smo vsi nastopajoči predvsem uživali na odru (in za odrom), ker so nam po enoletnem prisilnem odmoru nastopi že precej manjkali. Kar bi bilo več, bi bil seveda čudovit dodatek. Vesel sem, da so pesem za svojo vzeli tudi drugi.

Menda je bil nastop na MMS prav vaša želja. Kako to?

Spominjam se, kako sem ga kot fantič vsako leto z družino spremljal po televiziji in občudoval nastopajoče. Pri nas ima festival poseben status, do njega čutimo spoštovanje, saj se je na njem ne nazadnje rodilo veliko zimzelenih pesmi, ki jih poznajo tudi mlajše generacije. Tako da stati na odru avditorija, biti del takšnega festivala, kot je MMS … – ne le da je uresničitev sanj, ampak mi je bilo tudi v nekakšno potrditev, da sem na pravi poti. Potrditev, da moja glasba ni všeč samo moji družini in prijateljem, ampak da se dotakne tudi drugih.

Zanimivo je, da je zgodbo navdihnila natakarica! Ali morda ve, da je bila navdih za pesem?

Res je! Ali je kriv tisti deci terana ali je glava od tebe pijana? Takole bom rekel: osebno ji nisem ničesar omenil, ampak … Sežana vseeno ni ravno velemesto. (smeh)

Vam pogosto kako dekle pade v oči?

Mislim, da se vsak moški, ki reče, da nikoli ne pogleda za kakšno lepo žensko, debelo zlaže. Seveda tudi meni kdaj katera pade v oči, a ne napišem ravno vsaki pesmi. (smeh) 

To poletje ste imeli menda veliko nastopov. Kako pa kaže za naprej?

To poletje je res precej natrpano s koncerti, kar je super. Mislim, da sem bil že skoraj po vsej Sloveniji, gostoval sem tudi v tujini. Res je bilo odlično spet stati na odru pred občinstvom, z njimi peti, se kaj pošaliti. Fantastičen občutek.

Jeseni sicer vseeno pričakujem, da se bo vse skupaj malce umirilo; prav tako pa se začenja tudi novo šolsko leto na moji glasbeni šoli Pertinach, tako da bo seveda še naprej pestro. Je pa v pečici tudi nekaj novih pesmi …

Kaj vas navdihuje te dni, komu boste posvetili novo pesem?

Navdih vsekakor črpam s Krasa, za to, o čem ali kom natanko govori nova pesem, pa boste morali počakati na izid. (nasmešek)

DELITE