V mesecu septembru potrošniki slabše razpoloženi

Razpoloženje potrošnikov se je septembra še tretji zaporedni mesec poslabšalo. Kazalnik zaupanja potrošnikov se je na mesečni ravni znižal za odstotno točko, kar na državnem statističnem uradu pripisujejo bolj pesimističnim pričakovanjem glede gospodarskih razmer v državi in finančnemu stanju v gospodinjstvih.

Medtem ko so bolj pesimistična pričakovanja glede gospodarskih razmer v državi (za sedem odstotnih točk) in glede finančnega stanja v gospodinjstvu (za eno odstotno točko), so se pričakovanja potrošnikov glede večjih nakupov in mnenje potrošnikov o trenutnem finančnem stanju gospodinjstva izboljšala (prvo za dve, drugo za eno odstotno točko).

So pa potrošniki ta mesec razpoloženi bolje kot pred letom dni. Glede na lanski september je bila vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov višja za tri odstotne točke, glede na povprečje prejšnjega leta pa za pet odstotnih točk.

Na letni ravni so se izboljšale vse štiri komponente tega kazalnika: trenutno finančno stanje v gospodinjstvu za šest odstotnih točk, pričakovanje glede gospodarskih razmer v državi za tri odstotne točke, pričakovanje glede večjih nakupov za dve odstotni točki, pričakovanje glede finančnega stanja v gospodinjstvu pa za eno odstotno točko, so še zapisali na državnem statističnem uradu.

DELITE