Kako si pomagati pri zamašenem nosu

Tudi tradicionalna kitajska medicina s svojim načinom diagnosticiranja ugotavlja vzroke zamašenega nosu, ki pa jih je lahko več. Lahko gre za vnetje, lahko je desna nosnica nekoliko ukrivljena in zato bolj neprehodna, lahko gre za odebeljeno tkivo itd.

Po TKM pa je nos vhod v pljuča in torej tesno povezan s pljuči, tako da lahko nakazuje tudi primanjkljaj pljučne energije oziroma nepretočnost pljučnega kanala, meridijana. Lahko gre tudi za prebitek hladu v telesu, kar spet povzroči zamašen nos, in tudi za prebitek vlage, ki zastaja in povzroča blokade.

Pri teh težavah je akupunktura v kombinaciji z aurikuloterapijo (ušesno refleksoterapijo) in ventuzami (vakuumski kozarci) zelo uspešna, še toliko bolj, če je podprta še z zelišči. Posebej zeliščna formula freenose form (ji jan) učinkuje pri odmaševanju nosu. Preveč sluzi v telesu je posledica prevelike količine vlage, kar uspešno odpravlja dolichos form.

Privoščite si kopel za noge in vdihavajte paro kitajske krizanteme

Kopeli za noge iz kitajskega divjega pelina pomagajo pri odstranjevanju hladu iz telesa in lahko vplivajo na stanje nosu. Sicer pa je dobra praksa tudi izpiranje nosu. Prav tako si lahko pripravljate čaj iz belih kitajskih krizantem, predvsem zato, da bi vdihavali paro vročega čaja.

Akupresurne točke

Veliko spremembo lahko naredi akupresura akupunkturnih točk, in sicer ob notranjem robu obrvi BI 2, ob nosnicah LI 20, pa tudi masiranje točke LI 4 na obeh rokah.

Prehrana

V prehrano dodajte bolj pikantna živila. Živilo, ki odmaši nos, je na primer hren, iz katerega si lahko pripravite preliv za solato ali kakšno drugo jed. Poleg hrena se priporočajo tudi kajenski poper, vasabi, česen, čebula.

2 recepta

Recept 1: Kislo-pekoča juha: na olju popražite sesekljan ingver, da porumeni in zadiši. Prilijte vrelo vodo in dodajte kis (lahko jabolčnega, v kitajski kuhinji se sicer uporablja rižev kis), zelenjavo, npr. buče hokaido, korenje ali kakšno drugo zelenjavo, gobe (na primer ostrigarji ali šitake), na rezine narezan tofu, lahko tudi cvetove belih krizantem, ki jih tudi pojeste, in sol. Ko je vse kuhano, posebej stepite jajce in ga umešajte v juho. Odstavite jo s štedilnika, dodajte še malo kisa po okusu, soli in belega popra.

Recept 2: Če imate možnost kuhanja na velikem ognju, si lahko pripravite tudi teletino s čebulo: meso narežite na tanke rezine, prav tako približno isto količino čebule in s sesekljanim ingverjem skupaj na hitro popecite na velikem ognju.

ALI STE VEDELI: K boljšemu spanju pomagajo tudi vroči obkladki: brisačo pomočite v vročo vodo in si z njo pokrijte obraz čez oči vse do brade, pazite le, da ni brisača prevroča in da jo, ko se ohladi, ponovno pogrejete.

Dao TKM

DELITE
Pomakni se na vrh