Nemčija: Ljudje v dolgih vrstah čakali, da bi oddali svoj glas

Na današnjih parlamentarnih volitvah v Nemčiji je tekom dneva kazalo na visoko volilno udeležbo, pišejo nemški mediji. Ponekod, na primer v Berlinu, so ljudje v dolgih vrstah čakali, da bi oddali svoj glas.

V zvezni deželi z največ prebivalci, Severnem Porenju-Vestfaliji, se je do poldneva volitev udeležilo 45 odstotkov upravičencev, medtem ko jih je pred štirimi leti do te ure na volišča prišlo le 40 odstotkov, je sporočilo deželno notranje ministrstvo.

Iz Berlina so poročali o vrstah čakajočih volivcev, po podatkih lokalnih oblasti pa je bila udeležba nekoliko višja kot na zadnjih volitvah.

Na nekaterih voliščih v Berlinu je sicer prišlo do težav z glasovnicami. Dobili so namreč napačne glasovnice, zato so jih začasno zaprli, oddane glasove pa razglasili za neveljavne.

Po poročanju televizije ZDF je udeležba višja kot na zadnjih volitvah tudi v Münchnu in Nürnbergu na Bavarskem.

Številke o udeležbi ne vključujejo glasov po pošti. Teh je bilo letos rekordno, saj se je za glasovanje po pošti odločili 40 odstotkov volivcev, med njimi odhajajoča kanclerka Angela Merkel, ki na tokratnih volitvah ne kandidira.

Volišča v Nemčiji so odprta do 18. ure. Takoj po zaprtju bodo objavili izide vzporednih volitev.

DELITE