BEREMO: Ferzan Özpetek – Kot dih, izvrsten roman o skrivnostih

Pet prijateljev se, kot vsako nedeljo, zbere pri enem paru na nedeljskem kosilu. A to kosilo je drugačno. Tik pred prihodom gostov namreč pri mladem paru pozvoni. Na vratih je stara, a izjemno zanimiva gospa Elsa Corti. Pred pol stoletja je nekaj časa prebivala v tem stanovanju in zdaj išče sestro, s katero se ni videla že ves ta čas. Čeprav sta bili nekoč nerazdružljivi, se po tragediji nista več videli. Zdaj se je iz Istanbula vrnila v Rim in bi rada srečala sestro. Gostitelja na njeno željo pokličeta nekdanjo lastnico stanovanja, a medtem ko čakajo na njen prihod, Elsa umre. Ko policija že odpelje truplo, se pojavi njena sestra, ki prijateljem pod pogojem, da bodo zase ohranili njeno skrivnost, počasi razkrije, kaj se je zgodilo pred pol stoletja, vmes pa bralec spozna, da imajo tudi mladi Rimljani svoje skrivnosti …
Avtor, ki se je rodil v Carigradu in se sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja preselil v Rim (nasprotno kot lik Else v romanu), je zaslovel kot filmski in operni režiser, scenarist in pisatelj. Zato ne preseneča, da piše v hitrem tempu, tako da dogodki tečejo hitro, brez nepotrebnega zavlačevanja, in da mu z malo besedami uspe izvrstno pričarati vzdušje in junake. Nedeljsko dogajanje je prepleteno s pismi, ki jih je Elsa po selitvi pošiljala sestri, tako da spoznamo obe plati dogajanja.
Primerno naslovu te knjige boste roman prebrali hitro, v enem dihu. Čeprav naj bi šlo za triler, je to predvsem zanimiva zgodba o človeških usodah in skrivnostih, ki se prej ali slej razkrijejo.

DELITE