Deset let od smrti Lojzeta Slaka

Na današnji dan je pred desetimi leti za posledicami kostnega raka umrl legendarni glasbenik Lojze Slak, ki si ga bomo zapomnili po številnih uspešnicah, kot so V dolini tihi, Po dekle, Mama, prihajam domov, Čebelar …

Lojze (Alojzij) Slak se je kot četrti izmed desetih otrok in kot drugi sin rodil v dolenjski vasici Jordankal. Ker je mama Ana že kmalu po porodu zaradi premalo počitka zbolela – delo na kmetiji je zahtevalo veliko energije –, so malega Lojzeta peljali k Aninim staršem. Kljub poznejšemu poskusu, da bi se vrnil k staršem, se je Lojze tako navadil na življenje na Malem Kalu, predvsem na teto Marijo, ki mu je postala kot druga mama, da od tam ni želel več oditi. To je pomembno vplivalo na njegovo poznejšo kariero, saj je bil Lojze navdušen nad stričevo diatonično harmoniko – tako zelo, da je kljub strogi prepovedi pri osmih letih skrivaj sam poskusil igrati nanjo in se je pozneje praktično sam tudi naučil tega inštrumenta.

Med drugo svetovno vojno je Lojze obiskoval osnovno šolo v Karteljevem, pri 15 letih pa je že igral na porokah, kar je bilo zanj zelo pomembna šola. Na porokah je igral s svojim triom, leta 1959 pa je nastal Ansambel bratov Slak. Ko pa je pet let pozneje v zasedbo dodal še nekaj pevcev, je nastal znameniti Ansambel Lojzeta Slaka, ki ga je vodil in v katerem je igral diatonično harmoniko, napisal pa je tudi večino skladb. Nekaj skladb ansambla je ponarodelih že za časa njegovega življenja.

DELITE