Operacija Pametni

Irena Pirman

Ste že slišali domnevo, da naj bi se cepili samo tisti visoko izobraženi, z diplomami, doktorati, preostali, »ta butasti«, pa ne? Zanimivo razmišljanje, sploh če ga primerjamo s tem, kar se je v Nemčiji dogajalo v času nacizma in Hitlerja, ki ju desničarska stran Slovenije tako obožuje.

Kaj so počeli znanstveniki? Pomagali razvijati orožje. Kaj so počeli zdravniki? Izvajali poskuse na ljudeh v koncentracijskih taboriščih. Ta cvet veleumov se je popolnoma podredil režimu, nekateri iz koristoljubja, drugi iz strahu, tretji iz povsem pragmatičnih razlogov, četrti, ker so res verjeli v nacizem, Hitlerja in arijsko raso.

O tem, da je v resnici šlo za cvet vrhunskih umov, priča podatek, da so ob koncu druge svetovne vojne zavezniki v t. i. operaciji Sponka te znanstvenike izvozili v ZDA, kjer so še naprej pomagali pri razvoju orožja in denimo vesoljskem programu. Eden najbolj znanih je bil Wernher von Braun, ki je v petdesetih letih prejšnjega stoletja z Waltom Disneyjem sanjal o potovanjih v vesolje in bil zraven pri projektu Apollo 11, bil pa je tudi med Hitlerjevimi znanstveniki – menda po sili razmer, ker je samo tako lahko nadaljeval svoje raziskave.

Velike ume preteklosti so seveda različni režimi preganjali – kar spomnimo se, kakšna grozljiva usoda je doletela Giordana Bruna in podobne »heretike«. Torej takole posploševati, kdo je pameten in kdo ne, kadar gre za cepljenje, je res velika traparija

Sicer pa bi bilo zanimivo vedeti, kaj o covidu in cepljenju menita Neal deGrasse Tyson in Michio Kaku, ki sta danes zagotovo med najpametnejšimi Zemljani. A če kaj, vsekakor vesta eno: cepljenje je stvar osebne odločitve, kmečke pameti, in res ti ni treba imeti doktorata, da se sam odločiš, ali se greš špiknit ali ne.


Irena Pirman dela v novinarstvu od leta 1990. Je vaditeljica joge in borka za pravice živali. Že nekaj let z veseljem sodeluje v ljubljanskih Dnevnih centrih aktivnosti starejših. 

DELITE
Pomakni se na vrh