Gregor Ravnik o dobrih pevcih

Operni in pop pevec Gregor Ravnik, ki je pred kratkim dobil prvo nagrado strokovne komisije na Popevki, je klasično izobražen glasbenik. Ampak glasbena teorija in znanje o vokalu mu tudi v pop vodah prideta nadvse prav.

Gregor pravi, da je med pop in opernim petjem seveda precejšnja razlika, vendar je vseeno tudi pri popu pomembna dobra tehnika, do katere pa pomaga prav klasična izobrazba. »V pop petju veljajo druge zakonitosti, je pa začetna operna tehnika po mojem mnenju zelo dobra za vsakega pevca. Vedno pravim, da je tehnika ena, kot pri baletu, s katerim naj bi začeli vsi plesalci. Mislim, da se moraš kot pevec spopasti tudi z opero – da odkriješ, kaj pomeni za tvoj glas, kako ti ga odpre, in vse to potem uporabimo v tehniki pop petja.«

Na opernih odrih ne boste našli pevca, ki ne obvlada tehnike, v pop in rokovski glasbi pa ni tako. »V opernem svetu to ni mogoče, ker ima tehnika prednost pred interpretacijo, pri pop petju pa si lahko privoščiš pogovorno kantavtorstvo, ki ni nujno slabo. Tudi to je del naše glasbe. Ni vedno potreben vrhunski glas, če lahko nekdo z malce drugačno tehniko izvede pesem,« pravi Gregor, ki tudi sam občuduje vse, ki znajo tudi z omejenim vokalom prepričljivo interpretirati pesem in ji tako dajo primerno moč.

DELITE