KOMENTAR: Analiza politične ankete in kaj bi bilo, če bi oblast dobila ulica

Na portalu Javnost.si smo med prvim in tretjim oktobrom 2021 objavili anketo o tem, komu bi na naslednjih volitvah dali svoj glas. Obiskovalci so lahko sodelovali samo enkrat z enega računalnika in IP-naslova na območju Slovenije. Glasovalo jih je 4.700, rezultati glasovanja pa so bili zanimivi:

Trenutni vladi (SDS, SMC in NSi) so namenili 44,5957 %, to je 2.096 glasov, za neko drugo, XY stranko, ki je sicer še ni, a verjetno bo, se jih je odločilo 32,5745 % sodelujočih ali 1.531 glasov, strankam KUL (LMŠ, SD, Levica in SAB) je pripadlo 21 % oziroma 987 glasov, volitev pa se ne bi udeležilo le 1,8298 % sodelujočih, kar je bilo 86 glasov.

Na naslednjih volitvah v državni zbor bom namenil/a svoj glas:

  • Trenutni vladi (SDS, SMC in NSi) (45%, 2.096 glasov)
  • Izbral/a bom drugo stranko (33%, 1.531 glasov)
  • Strankam KUL (LMŠ, SD, Levica in SAB) (21%, 987 glasov)
  • Volitev se ne bom udeležil/a (2%, 86 glasov)

Vsi glasovi: 4.700

Rezultati pomenijo rahlo presenečenje, če jih primerjamo z anketo agencije Parsifal, ki jo je opravila za Planet TV. Največ vprašanih, 29,4 %, podpira stranko SDS, na drugem mestu ji sledi SD z 20,1-odstotno podporo, tretje mesto zaseda LMŠ z 12,4 % podpore.

Dobljene podatke je zelo težko pokomentirati, ker se politične karte menjajo dobesedno čez noč.

Verjetno bi bili rezultati bistveno drugačni, če bi med možne izbire umestili tudi gibanje (stranko) Resni.ca. Njenemu predsedniku Zoranu Stevanoviću je že trikrat zapored uspelo, da je na ljubljanske ulice zvabil več kot deset tisoč sledilcev, zadnje dneve pa je na družbenih omrežjih odkrito grozil, da bodo v sredo protestniki med trajanjem vrha EU – Zahodni Balkan, usmerili svoj srd tudi proti Brdu pri Kranju. Zapisal je namreč, da vlada nosi »vso odgovornost za dogajanje na ulicah, trgih in protokolarnih lokacijah«.

Še dodatno pozornost je omenjeni gospod iz Kranja doživel, ko ga je predsednik republike Borut Pahor iz neznanih razlogov v ponedeljek dopoldne povabil na pogovor v predsedniško palačo, kamor je Stevanović vkorakal brez maske, a kot so zatrdili v uradu predsednika, so menda bili pogoji PCT preverjeni. Pahor je izrazil pričakovanje, da se bodo Stevanović in protestniki v sredo popolnoma vzdržali nasilnih ravnanj in izgredov. Je pa zanimiva primerjava: v Nemčiji je organizator protestov proti ukrepom proti širjenju koronavirusa na begu, ker ga čaka zaporni nalog, pri nas pa ima sprejem pri suverenu. Se to dogaja zaradi nabiranja političnih točk?

Zanimivo bi bilo, če bi bila pri takšnem glasovanju ena od opcij tudi stranka FB-dohtarjev, v kateri so denimo Zlatko, Špela, Saša, Werner, Marko Potrč. Koliko glasov bi dobili? Takšnih, ki bi glasovali zanje, je ogromno.

Komaj kdo še pomisli na »fašiste«, ki so polnili družbena omrežja malodane leto in pol. Njihovo mesto so zavzeli anticepilci in cepilci. Če bi bile volitve naslednjo nedeljo, bi med enimi in drugimi potekal brutalen boj za prevlado.

V teh dneh se mnogi resno sprašujejo, ali je čas »klasičnih« političnih strank minil. Če sem prav razumela 17-letnega dijaka Jako, ki je na posnetku na Youtubu svoje kritike poučeval, kaj pomeni mnenje in kaj dejstvo, je velika verjetnost, da se bo, morda že na naslednjih volitvah, ena od novonastalih strank imenovala tudi »Ljubitelji ploščate zemlje«. Povzetek javnega mnenja na družbenih omrežjih priča, da bi lahko bila celo brez konkurence.

Še nikoli v zgodovini se virtualna moč »ljudstva« ni izražala tako eksplozivno kot zadnje dneve in tedne. Nasilje, ki se ga velik del komentatorjev ne brani, dobiva že skoraj biblične razsežnosti.

Zanimivo pa je, da tisti, ki bi že včeraj, ne šele danes »zradirali« vse obstoječe politične stranke in jih nadomestili z novimi, ne vedo, ne kdo bi to bil, še manj pa, s kakšnimi vsebinami bi napolnili slovensko lepšo prihodnost.

Močno in globoko se strinjam s tistimi, ki menijo, da so nekateri tako imenovani »vidni politiki« le figure na šahovnici, ki jih v »pravo« smer premikajo tisti iz ozadja. V letu in pol smo doživeli že toliko politično obarvanih predstav, tudi z mandatarji, da bi morali imeti računalniški spomin, da bi si vse zapomnili.

Vseeno pa bi bilo prav, da se začne ljudstvo zavedati, da je za vodenje države treba imeti veliko znanja, predvsem pa izkušenj. Kako bi jo vodili ljubitelji ploščate zemlje? Kaj bi se zgodilo, če bi njeno krmilo prevzeli anticepilci s svojimi idejami? Kako bi se počutili, če bi pred vrati stali rubežniki, gledali na uro in potem odvzeli tisti del stanovanja, ki ga v 15 minutah ne bi mogli posesati s sesalcem?

Ja, prav imate, hecam se. A heci včasih niso daleč od krute realnosti, v kateri lahko prevladajo tudi skrajne norosti.

DELITE