Pred 81 leti se je rodila legendarna Milena Dravić

Milena dravić

Na današnji dan, 5. oktobra 1940, se je v Beogradu rodila legendarna srbska igralka Milena Dravić. Milena je dobila za svoje vloge več deset nagrad, med drugim sedem zlatih aren v Pulju, zlato rožo v Benetkah za film Jutro, zlatega davida za najboljšo evropsko igralko leta 1978, nagrado za najboljšo igralko v Cannesu (Specialni tretman l. 1980) … Igrala je v filmih, pa tudi gledališču, ki je tudi razlog, da je kljub številnim mamljivim ponudbam iz vseh koncev sveta raje ostala v Jugoslaviji.

Milena je naprej sanjala o poklicu baletke, zaradi česar je imela poleg zanimivega obraza tudi izvrstno postavo in veliko gibljivost. Trikrat se je poročila, nazadnje z Draganom Nikolićem, tudi srbsko filmsko legendo, in to kar med odmorom, ko sta skupaj snemala enega od filmov. Bila sta resnično zvezdniški par – celo televizijsko oddajo Obraz uz obraz sta imela. V njej sta gostila znane obraze, sama pa sta tudi pokazala vse svoje talente, saj sta igrala v skečih, pela in plesala.

Njenih vlog je toliko, da bi tule zmanjkalo prostora, če bi našteli samo najpomembnejše. Zato raje zapišimo, da je bila Milena ena tistih velikih oseb, ki niso samo izjemni umetniki, ampak tudi dobri ljudje. Vedno je bila pripravljena na pomoč, podporo. Svojih otrok ni imela, z Draganom sta zato nečakinjo imela za svojo, ob tem pa sta pomagala tudi drugim otrokom in nekaterim kar rešila življenje.

Milena je umrla 14. oktobra 2018 v Beogradu, mestu, ki ga je nekoč oboževala, v zadnjih letih svojega življenja pa je bila nad njim pogosto razočarana zaradi nižanja kulture tako in drugače.

DELITE
Pomakni se na vrh