Še vedno neprekosljiva: Agatha Christie

Kriminalni romani so že stoletja izjemno priljubljeno branje. V zadnjem desetletju smo tudi pri nas dobili kar nekaj pisateljev, ki so se bolj ali manj specializirali za ta žanr, sicer pa v tem obdobju navdušujejo skandinavski mojstri, ki so se pridružili velikim imenom žanra. Ampak ena mojstrica kljub vsemu ostaja neprekosljiva.

Agatha Christie se je rodila 15. septembra 1890 v Devonu v Angliji. Njen oče, Frederick Alvah Miller, je bil bogat ameriški borznik, njena mati, Clarissa Margaret Boehmer, pa hči britanskega vojaškega kapitana. Oče je umrl, ko je imela Agatha 11 let, zato jo je mati poučevala doma in jo že pri zgodnjih letih spodbujala k pisanju. Pri 16 letih so jo poslali na učenje petja in klavirja v Pariz. Med prvo svetovno vojno je delala v bolnišnici in pozneje v farmaciji, kar je vplivalo na njeno pisanje, saj se veliko umorov v njenih romanih zgodi s strupom. V nasprotju z miss Marple, junakinje njenih številnih romanov, Agatha ni bila samska, ampak se je dvakrat poročila. Njen prvi zakon s polkovnikom Archibaldom Chrisijem je bil nesrečen, čeprav sva imela hčerko Rosalind Hicks. Ločila sta se leta 1928, po 14 letih zakona in dve leti po tem, ko je Agatha odkrila, da jo mož vara. 3. decembra 1926 je Agatha izginila za 11 dni. Našli so jo v nekem hotelu, prijavila se je kot Theresa Neele. Njen mož ji je pred tem priznal, da jo je varal z ljubico Nancy Neele. V tem času ji je umrla tudi mama, kar je skupaj z moževo nezvestobo povzročilo napad panike. Zaradi amnezije se ni spomnila ničesar v zvezi z izginotjem …

Leta 1930 se je poročila z arheologom sirom Maxom Mallowanom. Bil je 14 let mlajši, katolik, ona pa protestantka. Zakon je bil srečen, čeprav jo je Mallowan pozneje varal. Agatha Christie je umrla naravne smrti 12. januarja 1976, pri 85 letih.

S 66 detektivskimi romani in 14 zbirkami kratkih zgodb, od katerih se je milijarda prodala v angleščini, milijarda pa v drugih prevodnih jezikih, Agatha Christie gotovo upravičeno nosi naziv kraljice detektivskega žanra in najbolj brane avtorice detektivk na svetu. Po njenih romanih je posnetih tudi največ filmskih in televizijskih priredb, njena predstava Mišnica pa je z več kot 25.000 ponovitvami največkrat odigrana predstava na svetu.

Ob 100-letnici njenih kriminalk je MK izdala še nekaj njenih romanov. Tako je pred kratkim izšel tudi njen prvenec Skrivnostna smrt v Stylesu, v katerem se tudi prvič pojavi znameniti detektiv Hercule Poirot. Čeprav je Agatha roman pisala pred celim stoletjem in čeprav se je vmes svet spremenil, so njeni junaki tudi danes izjemno prepričljivi, zanimivi, pisanje pa mojstrsko, tako da brez dvoma lahko rečemo, da je Agatha, kljub temu da ima veliko posnemovalcev, še vedno na prestolu!

DELITE