Štirideset let glasbene televizije MTV

Neverjetno, kako hitro mine skoraj polovica stoletja – in kaj vse se v tem času spremeni. Ideje za glasbeno televizijo so se pravzaprav začele že v šestdesetih letih. Glasbena skupina The Beatles je namreč z glasbenimi videoposnetki promovirala svoje plošče od sredine šestdesetih let in verjetno so bili prvi, ki so opozorili nase tudi na filmskem platnu. Njihov film iz leta 1964 z naslovom A Hard Day’s Night (in zlasti izvedba pesmi Can’t Buy Me Love) so MTV pripeljali do tega, da je režiserja filma Richarda Lesterja počastila z nagrado za izumljanje glasbenega videa.

Leta 1967 je podjetje iz Los Angelesa, imenovano Charlatan Productions, začelo proizvajati promocijske filme z edinstvenim pristopom za rokovske skupine, kar je vključevalo interpretacijo posameznih pesmi z oblikovanjem izvirnih in umetniških scenarijev, ki se ujemajo z idejo glasbe. Charlatan sta ustanovila filmska ustvarjalca Peter Gardiner in Allen Daviau, oba sta bila tisto leto producentka posebnih zvočnih učinkov za filmsko dramo The Trip (1967, režija Roger Corman, scenarij Jack Nicholson, v glavni vlogi pa Peter Fonda). Tom Rounds, nekdanji programski direktor radijske postaje KFRC Top 40 v San Franciscu, je bil pozneje leta 1967 vključen kot predsednik Charlatana. Pod vodstvom Roundsa je Charlatan produciral kratke in daljše promocijske glasbene videe in jih nato na videokasetah razdelil televizijskim postajam po vsej državi. Do sredine leta 1968 je Charlatan končal že štirideset filmov (za petnajst založb) za umetnike, kot so bili Jimi Hendrix, The Animals, Steppenwolf, Aretha Franklin, Richie Havens, The Who, The Rascals, Paul Revere & The Raiders, Connie Francis, The Cowsills in Ricky Nelson. Kar znana imena, a ne?

Leta 1974 je Gary Van Haas, podpredsednik korporacije Televak, ustvaril Music Video TV, kanal z videoposnetki, ki naj bi jih predvajali v založbah po Združenih državah Amerike. Kanal je predstavil distributerjem in trgovcem na drobno v številki Billboarda maja 1974. Prvotni format MTV-ja je ustvaril medijski direktor Robert W. Pittman, poznejši predsednik in izvršni direktor MTV Networks. Format je preizkusil s produkcijo in gostovanjem 15-minutne oddaje Album Tracks na newyorški WNBC-TV v poznih sedemdesetih letih. Pittmanov šef (izvršni podpredsednik filmske hiše Warner) John Lack, je imel televizijsko serijo, ki jo je ustvaril samostojni umetnik Michael Nesmith, čigar pozornost se je v poznih sedemdesetih letih obrnila na format glasbenega videa.

In tako je bil v soboto, 1. avgusta 1981, ob 12.01 po vzhodnem času uradno predstavljen MTV z besedami: dame in gospodje, rokenrol, kar je izgovoril John Lack in predvajal posnetke prvega odštevanje izstrelitve Space Shuttle Columbia (ki se je zgodilo v začetku tega leta) in izstrelitev Apolla 11. Besedam je sledila izvirna tematska pesem MTV-ja, živahna rokovska melodija, ki sta jo napisala Jonathan Elias in John Petersen, ki je preigrala ameriško zastavo na Luni s prikazom grafično obdelanega logotipa MTV-ja, ki je spreminjal različne teksture in oblike. Producenta MTV-ja Alan Goodman in Fred Seibert sta ta posnetek v javni domeni uporabila kot koncept; Seibert je dejal, da so prvotno načrtovali uporabo tistega znanega citata Neila Armstronga o majhnem koraku za človeka, vendar so odvetniki dejali, da je Armstrong lastnik in uporabe ne dovoli. Zato je bil citat zamenjan s piskom. Skrajšana različica identifikacijske številke izstrelka shuttle je tekla na vrhu vsake ure v različnih oblikah, od prvega dne MTV-ja do ukinitve v začetku leta 1986 po nesreči Challengerja.

Prvi glasbeni video na MTV-ju, ki je bil takrat na voljo samo domovom v New Jerseyju, je bil Video Killed the Radio Star od The Buggles. Sledil je You Better Run Pat Benatar. Občasno se je zaslon obarval črno, ko je uslužbenec na MTV-ju v videorekorder vstavil kaseto. Začetki so pač takšni.

Konec osemdesetih let, pred svetovnim spletom, je Adam Curry začel eksperimentirati na internetu. Leta 1993 je registriral takrat nezahtevno domensko ime MTV.com z idejo, da bo neuradni novi glas MTV-ja na internetu. Čeprav so v času, ko je Curry odšel ustanovit lastno podjetje za oblikovanje in gostovanje spletnih portalov, njegove nadzornike sankcionirali, ga je MTV nato tožil zaradi imena domene, kar je privedlo do izvensodne poravnave. Storitev, ki gostuje pri imenu domene, je bila prvotno označena kot MTV Online v prvih nekaj letih nadzora MTV-ja nad njo sredi devetdesetih let.

Toda MTV.com ostaja uradna spletna stran MTV-ja in razširja oddaje kanala, tako da svojim gledalcem prinaša dodatno vsebino še danes. Spletna stran vsebuje spletno različico novic MTV, poddaje, komercialno storitev pretakanja, filmske funkcije, profile in intervjuje s snemalci ter dele iz televizijskih programov MTV-ja, nagrade in mnoge trače. In da ne pozabimo: MTV Networks je v državah po vsem svetu predstavila številne regionalne različice kanalov z blagovno znamko MTV v tamkajšnjem jeziku. Sicer pa glasba tako in tako ne potrebuje prevoda, saj govori vse jezike sveta.

Naj bo tokratna Soba z razgledom obrnjena v razgled po glasbeni televiziji, eni in edini, ki nas že skoraj pol stoletja spremlja 24 ur na dan, 7 dni v tednu, vse dni v letu. No, pa srečno še naprej!


Dr. Mitja Reichenberg je priznan skladatelj, profesor, cineast in esejist, ki že desetletja budno opazuje dogajanje na področju glasbe in filma. Piše kolumno Soba z razgledom.

DELITE