EKSKLUZIVNO: Gal Gjurin blesti tudi v Kanadi

Kdo pravi, da naša pop glasba ni svetovno dobra? Morda res ni vse najkakovostnejše, vendar imamo tudi izvajalce, na katere smo lahko zelo ponosni. Izjemni Gal Gjurin je namreč prejšnji teden dobil kar dve nagradi v Kanadi – za najboljšo pesem in najboljši videospot, kar dokazuje, da je tudi v svetovnem merilu v samem vrhu!
Z Galom smo seveda tudi govorili in zaupal nam je, da je zaradi nagrad OMA music award, ki jih podeljujejo v Torontu, izjemno vesel: »Ti nagradi sta mi v izredno osebno zadovoljstvo, hkrati pa pomenita veliko v smislu razvoja glasbene poti, saj omogočata, da pristopam k medijem in naročnikom kot dobitnik, ne samo kot nominiranec. Takšne nagrade so na večjih trgih kot nekakšna osebna izkaznica, hkrati pa izkazujejo priznanje, da si nekdo, ki je vreden upoštevanja in pozornosti, med izredno številnimi ustvarjalci. Samo v širšem Torontu živi sedem milijonov ljudi in temu primerno je tudi število ustvarjalcev, izmed katerih se poskušaš prebiti na gladino. Predvsem pa sem teh kanadskih nagrad vesel, ker so kombinacija strokovne žirije, ki je izbrala nominirance, bili smo le trije v vsaki kategoriji, ter glasovanja občinstva, ki je izbrala zmagovalce. Že nominacija v taki konkurenci pomeni veliko.«

Gal je v zadnjem času dobil že kar nekaj nagrad zunaj naših meja. »Letos sem prejel tudi plaketo polfinalista za skladbo Secret na največjem tekmovanju glasbenih avtorjev v Nashvillu v zvezni državi Tennessee v ZDA, v konkurenci več kot 26.000 avtorjev in 100.000 skladb. Nashville je, kot je znano, eno od velikih središč glasbene industrije, podobno kakor je zadnje desetletje postalo tudi Toronto,« je več kot upravičeno ponosen Gal, ki je sicer tudi dobitnik dvojne državne nagrade za literarno delo leta 2000, bil je nominiran za najboljši knjižni prvenec leta 2002 za pesniško zbirko Mesto na mednarodnem Knjižnem sejmu v Cankarjevem domu, prejel je prvo nagrado slovenskega šansona leta 2005, prvo nagrado kot avtor skladbe na festivalu otroške popevke Brinjevka 2010, nagrado za najboljšo glasbo v oglaševanju na Slovenskem oglaševalskem festivalu SOF leta 2019 … Z izjemno mlado kantavtorico Manco Fekonja pa sta poleti za las izgubila nagrado na MMS 2021, saj sta vodila po seštevku radiev in strokovne žirije.

Gal na vprašanjem, ali je že na kakšnih šolskih tekmovanjih dobival nagrade, odgovarja: »Tekmovanja v okviru šolskega sistema so se mi takrat zdela vedno preveč piflarska. Izhajam nekako iz generacije upornikov, ki se najraje dokazuje izven sistema.« Tudi danes je kritičen do tekmovanj: »Načeloma sem mnenja, da so tekmovanja v umetnosti precej neprimerna oblika interakcije – so pa, glede na to, da je sodobna zahodna družba (skupaj s ponorelimi internetnimi družbenimi omrežji) naravnana v številke, in ne v duhovnost, lahko za ustvarjalca koristna oz. imajo v sodobnem svetu, v katerem živi, neko veljavo.

Kot je razvidno iz časovnice, se tekmovanj udeležujem res precej redko. Če se, prvenstveno izhajam iz tega, da naredim kvalitetno skladbo, ki ostane, ne glede na to, na katerem mestu se znajde – v nasprotju z nekaterimi, ki kar naprej visijo na festivalih, koketirajoče mahajo v kamere z neiskrenimi nasmeški in preobilico ličil iz zelenih sob, njihova kariera pa temelji pretežno na tem, da se silijo na podpovprečno pripravljene festivale,« pravi Gal.

Gal se bo v prihodnjih mesecih vrnil v Kanado, ki je sicer njegova druga domovina, saj je že v nekaj dneh po podelitvi nagrad prejel ponudbe tako za koncerte kot tudi intervjuje v večjih medijih. To je še en dokaz, kako zelo pomembna je nagrada, ki jo je osvojil. Med glasbenimi festivali v Sloveniji in takšnimi nagradami, kot je OMA music awards, ki so osredotočene na deset- in večmilijonsko občinstvo Toronta z okolico, in na katerih nagrajujejo delo in kakovost, je torej precejšnja razlika, zato Galu še enkrat iskreno čestitamo!

DELITE