Italija: Tretji odmerek cepiva proti covidu-19 za vse starejše od 60 let

cepivo

Italija bo tretji odmerek cepiva proti covidu-19 ponudila vsem starejšim od 60 let, je v petek zvečer sporočilo italijansko ministrstvo za zdravje. Doslej je bil poživitveni odmerek na voljo le omejenemu številu posameznikov v določenih posebej ogroženih skupinah, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V Italiji bodo lahko poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19 v skladu z novo odločitvijo prejeli vsi starejši od 60 let, pri katerih je bil prvi cikel cepljenja zaključen pred najmanj šestimi meseci. Od 20. septembra sicer v državi s tretjim odmerkom že cepijo osebe z oslabljenim imunskim sistemom, starejše od 80 let, prebivalce in zaposlene v domovih za ostarele ter zaposlene v zdravstvenih ustanovah, ki so starejši od 60 let ali so posebej izpostavljeni nevarnosti okužbe.

Do nove odločitve prihaja, potem ko je Evropska agencija za zdravila (Ema) ta teden odobrila tretji poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19 proizvajalca Pfizer/BioNTech za uporabo pri ljudeh, ki so starejši od 18 let. Za ljudi s hudo oslabljenim imunskim sistemom je Ema ob cepivu Pfizerja odobrila še cepivo proizvajalca Moderna.

Italijanski nacionalni inštitut za zdravje je v sredo sicer sporočil, da v splošni populaciji sedem mesecev po prejemu drugega odmerka cepiv mRNA, kamor sodita Pfizerjevo in Modernino, ni zaznal upadanja učinkovitosti zaščite. Se je pa manjši padec pojavil pri določenih specifičnih skupinah.

Italijanska vlada je ta teden sporočila, da okoli 8,4 milijona Italijanov (15 odstotkov starejših od 12 let) še ni prejelo prvega odmerka cepiva proti covidu-19. Največ necepljenih je v starostni skupini od 40 do 49 let. Polno cepljenih je 43 milijonov ljudi, navaja Deutsche Welle.

V državi ob napredku cepljenja postopoma odpravljajo koronske omejitve. Tako bodo od ponedeljka lahko s polno zasedenostjo delovala kulturna prizorišča, kot so kinematografi, gledališča in koncertne dvorane. Obiskovalci bodo morali sicer predložiti dokaz o izpolnjevanju pogoja PCT – preboleli, cepljeni oz. testirani, je v četrtek odločila italijanska vlada.

Od ponedeljka bodo lahko nočni klubi v notranjih prostorih zapolnili 50 odstotkov kapacitet, zunaj pa 75 odstotkov. Športna prizorišča, kot so stadioni, pa bodo imela mejo 75-odstotne zasedenosti zunaj in 60-odstotne znotraj, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Od prihodnjega petka naj bi medtem v Italiji uvedli pravilo zelenega covidnega potrdila za vse zaposlene. Kdor ne bo mogel dokazati, da je cepljen, je prebolel covid-19 ali je testiran, ne bo mogel priti na delo. To bo štelo kot neupravičena odsotnost, zato bo taka oseba ostala brez plačila, navaja APA. Zdravstveno in pokojninsko zavarovanje medtem ne bosta prizadeta.

DELITE