Zdaj je pravi čas za moksibustijo!

Nekateri se boste danes prvič srečali z eno izmed najpomembnejših metod tradicionalne kitajske medicine, ki jo imenujemo moksibustija. Tako kot akupunktura tudi moksibustija temelji na teoriji meridijanov, energijskih kanalov, ki so prepleteni po vsem telesu. Na meridijanih ležijo posebne točke, imenovane akupunkturne točke, ki so povezane z notranjimi organi. S stimulacijo točk spodbudimo in okrepimo organe, da nemoteno opravljajo svoje fiziološke funkcije, kar telesu prinaša ravnovesje in posledično zdravje!

Kaj je moksa?

Moksa je zvitek kitajskega divjega pelina, s katerim ogrevamo določene akupunkturne točke. S tem spodbudimo tudi krvni obtok in energijski pretok ter dosežemo, da se iz telesa izločijo škodljivi vplivi, vsa zastajanja in toksini. Moksa je odličen pripomoček v jesenskem času, saj redna uporaba krepi imunski sistem, telesu dovaja toploto in spodbuja peristaltiko, ki je v tem času nadvse pomembna. Telesa ne moremo samo krepiti, ne da bi mu omogočili tudi čiščenje – redno odvajanje blata in urina. Zato gresta zdravljenje oz. krepitev in razstrupljanje z roko v roki. Moksibustija nam poleg akupunkture omogoča doseči oba cilja.

Kako uporabljamo mokso?

Najbolj znana in tudi največkrat uporabljena je moksa v obliki cigare, ki jo na enem koncu prižgemo, da začne tleti. S tlečim koncem, od kože oddaljenim približno 3cm, ogrevamo točko od 10 do 15 minut. Koža lahko postane rdeča in topla na dotik, česar se ni treba ustrašiti. Kmalu po moksanju se stanje kože normalizira. Cigaro po moksanju nato ugasnemo, tako da jo zapremo v neprepusten steklen kozarec in je ne močimo z vodo. En zvitek cigare je za večkratno uporabo. Moksanje je priporočljivo izvajati od dva- do trikrat na teden, skupaj dva meseca. Nato naredite enomesečni premor in spet moksajte po ustaljenem urniku. Če imate težave s spanjem, jo lahko uporabite zvečer, saj vas bo nežno zazibala v dober in kvaliteten spanec.

Na trgu je mogoče dobiti predvsem dve vrsti moks – dimno in brezdimno. Dimna proizvaja več dima, več arome in jo je tudi lažje prižgati. Brezdimna moksa pa je obdelana z ogljem, ki zato proizvaja manj ali skoraj nič dima, nima vonja in jo zato ljudje raje uporabljajo v svojem domu. Brezdimna moksa se težje prižge in tli nekoliko počasneje. Učinek je podoben, čeprav na Kitajskem in v bolnišnicah uporabljajo le dimne, aromatične mokse, saj so prepričani, da je tudi vdihavanje vonja po pelinu stimulativno za krepitev pljučne energije, ki nas ščiti pred prehladi.

Katera točka je najboljše za krepitev imunskega sistema?

Ena najboljših točk za krepitev imunskega sistema je točka dzusanli ali evropska oznaka ST-36, ki leži štiri prste pod kolenom, na zunanji strani noge. Moksate točko na obeh nogah.
Z vidika kitajske medicine moksibustija na tej točki povečuje vitalnost, podpira imunski sistem, krepi vitalno energijo či in kri ter izboljšuje cirkulacijo telesnih tekočin. Raziskave so pokazale, da moksibustija točke dzusanli dejansko poveča število belih krvnih celic, kar telesu pomaga v boju z okužbo.

Moksibustija se uporablja za številne težave!

Moksibustija je odličen pripomoček pri lajšanju bolečin, pri težavah z neplodnostjo in reproduktivnim sistemom. Pomaga lajšati in zdraviti alergije in težave s sinusi, pri utrujenosti in slabem počutju ter vrtoglavici, pri glavobolih, težavah z zaprtjem in težjim odvajanjem ter bolečinah v želodcu. Prav tako izboljša razpoloženje in lajša težave s tesnobo, paničnimi napadi, depresijo in lahko bi še naštevali. V azijski kulturi je zelo pogosto, da ljudje uporabljajo mokso doma za splošno dobro počutje.
Pomembno je vedeti, da se največja učinkovitost doseže takrat, ko nam akupunkturne točke za moksibustijo svetuje izkušeni zdravnik TKM, ki je pred tem pogledal vaš jezik in opravil diagnostiko pulza, ki odraža stanje notranjih organov, pretok telesnih tekočin in vitalne energije. V kitajski medicini se vsako zdravljenje, četudi gre za isto bolezen, zdravi na svoj individualni način, popolnoma prilagojen posamezniku, saj se le tako lahko dosežejo želeni rezultati.

Naj vaš jesensko obarvani dom zadiši po kitajski moksi!

Dao TKM

DELITE
Pomakni se na vrh