Britanski poslanci: Napake pri sprejemanju ukrepov zahtevale številna življenja

koronavirus

Napake pri sprejemanju ukrepov in zamude britanske vlade pri zapiranju družbe ob lanskem izbruhu epidemije covida-19 so terjale številna življenja in so “ena najpomembnejših napak na področju javnega zdravja” v zgodovini države, navaja danes objavljeno poročilo britanskih poslancev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Poročilo, ki sta ga po večmesečnih zaslišanjih objavila odbora poslanske zbornice za znanost in zdravje, ugotavlja, da so bile priprave Združenega kraljestva na pandemijo preveč osredotočene na gripo in da se niso naučili lekcij iz prejšnjih izbruhov sarsa, mersa in ebole, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poslanci v poročilu opozarjajo, da je vlada premierja Borisa Johnsona v začetku leta 2020 predolgo čakala s sprejetjem ukrepov za zaprtje javnega življenja.

Poslanci so v obsežnem poročilu zapisali, da je odzivanje na pandemijo v Združenem kraljestvu preveč “ozko in neprilagodljivo temeljilo na modelu gripe”. Odločitve o zaprtju in socialni distanci v prvih tednih pandemije – in nasveti, ki so vodili do njih – “spadajo med najpomembnejše napake na področju javnega zdravja, ki jih je Združeno kraljestvo kdajkoli doživelo”, ugotavljajo v poročilu.

Vodilni svetovalci so se zavzemali za “premišljeno politiko” postopnega uvajanja ukrepov, kot so socialna distanca, izolacija in zapiranje, je navedeno v poročilu.

Ta pristop se je izkazal za “napačnega” in je povzročil večje število smrtnih žrtev, so navedli poslanci. Dodali so, da je k smrtnim žrtvam privedlo tudi to, da starejših ljudi, ki so bili iz bolnišnic odpuščeni v domove za ostarele, niso zgodaj testirali.

Strokovnjaki in ministri so si prizadevali “le zmanjšati hitrost širjenja okužbe” v populaciji – izravnati krivuljo – namesto da bi si prizadevali za popolno zaustavitev njenega širjenja, ugotavlja poročilo.

Veliko Britanijo je covidna kriza močno prizadela, saj je od marca lani umrlo 138.000 bolnikov s covidom, kar je ena najvišjih številk v Evropi. Postavlja se vprašanje, zakaj se je Britanija odrezala slabše kot številne druge države, poroča AFP.

DELITE