Plini

Irena Pirman

Kaj sploh še napisati ob zaplinjeni Ljubljani pretekli torek, ko so meščane še naslednje jutro pekle oči zaradi solzivca? Kako drugače kot oholo, prezirljivo, vzvišeno in škodoželjno opisati šopirjenje vseh, ki so uživali ob pokih kanistrov in valovih vodnih topov? Ste videli Branka Grimsa, ki se je kar tresel od vznesenosti, ko je ostro prekinil Violeto Tomič, ko je hotela kritizirati ravnanje policije (tudi to, da policijski konji in psi niso imeli mask) in ji zabrusil: »Včeraj, gospa Tomič, je bil veličasten dan za Slovenijo. Dokončno je šla v zgodovino socialistična ljudska milica in dobili smo moderno, učinkovito policijo.« Zdaj vemo, da je po Grimsovem mnenju to definicija policije, ki se brez zadržkov spravlja nad lastne državljane. Taisti Grims se je, mimogrede, smukal po tistem oh tako zelo miroljubnem in sploh enkratnem protestu proti splavu, ki se ga je udeležila še ena skupina Hojsovih biserov – tudi Hojs je na Twitterju zapel slavo tem prekrasnim udeležencem shoda za življenje in na grmado poslal vse protiprotestnike, ki so se zavzemali za pravico do svobodne izbire. Kakšne pravice ima ženska oziroma njeno telo, naj bi pač odločali država in cerkev, mar ne. Ker če bi vprašali Grimsa in Hojsa, bi bili vsi tiho, ženske bi bile za šporgetom, morebitne neposlušne hudobe pa bi pospravili po hitrem postopku (ne samo poslali na Goli otok).

Ko poslušaš te zaveznike sile osi (se pravi desnico) in se ti ne bi sanjalo, kakšno je dejansko stanje, bi res mislil, da imamo v Sloveniji najbolj nasilne in poblaznele protivladne in proticepilske protestnike vseh časov. Take drhali ni videla niti Amerika v času Trumpa ali vietnamske vojne, tak »gnoj« je pač res možno razgnati samo z MODERNO policijo. A res ne vedo, da so protesti zoper covidne ukrepe tudi po drugih mestih po svetu? Da tudi drugod tako ali drugače razganjajo protestnike, le da te protestnike potem »ta glavni« v državi še dodatno ne zmerjajo z domislicami, ki jim ravno takrat padejo v glavo – in če nimajo pri roki spin doktorjev.

Slovenci nismo zabit narod. Morda konformističen, morda oportunističen, zabit pa prav gotovo ne. Imamo izjemno veliko zelo pametnih ljudi. Kako za vraga nam je potem uspelo, da so se nam v vlado natepli takile hudobni telebani? To pa bo uganka za prihodnje rodove! Pa še eno naj rešijo: ko zboliš za covidom, greš v karanteno za 10 dni, in potem si »frej kot ptička na vej’«. Ta covid je pa res nekaj neverjetnega: točno deset dni (ne devet in ne enajst) traja okužba. Kako je to mogoče? Dajmo, staknite glave, zdajšnja in bodoča inteligenca, in odgovorite vsaj na to vprašanje, ker na tisto, od kod v vladi taki telebani, lahko odgovorimo verjetno samo: Desnica pač.


Irena Pirman dela v novinarstvu od leta 1990. Je vaditeljica joge in borka za pravice živali. Že nekaj let z veseljem sodeluje v ljubljanskih Dnevnih centrih aktivnosti starejših. 

DELITE
Pomakni se na vrh