Na sredinem protestu pridržali več oseb in obravnavali več primerov kaznivih dejanj

protest

Policisti so na sredinem protestu nasprotnikov epidemioloških ukrepov obravnavali osem primerov kaznivih dejanj, v času varovanja neprijavljenega shoda pa so pridržali 27 oseb. Pilot helikopterja ima poškodovano oko zaradi laserskega žarka, ki so ga v helikopter usmerili neznani storilci. Lažje sta bila poškodovana še dva policista.

Kot so sporočili s Policijske uprave Ljubljana, so policisti na sredinem protestu zaznali osem kaznivih dejanj. Med drugim so obravnavali primer neznanih storilcev, ki so na Trgu republike proti policijskemu helikopterju usmerili laserski žarek. Ta zaradi načina razpršitve tovrstnih žarkov predstavlja nevarnost za letalski promet, so navedli na policiji. Eden od pilotov je moral zaradi poškodbe očesa poiskati zdravniško pomoč, stopnja njegovih poškodb pa za zdaj še ni znana, so navedli.

Policija je na protestu obravnavala tudi več kršitev zakona o javnih zbiranjih in zakona o javnem redu in miru. Eni osebi so zasegli prepovedano drogo, eni osebi pa solzivec. Zaznali so tudi dve kršitvi cestnoprometnih predpisov.

Na PU Ljubljana so še pojasnili, da so policisti za zagotovitev javnega reda uporabili tudi prisilna sredstva. Pridržali so več oseb, uporabili pa so tudi ščite, specialno oklepno vozilo z ograjo, plinski razpršilec, konjenico in službene pse.

O poškodbah posameznih protestnikov policija za zdaj ni bila obveščena. Nadaljujejo pa z zbiranjem obvestil o dogodku in bodo v primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj ukrepali v skladu z zakonodajo, so sporočili.

Delo policistov na sredinem protestu sta sicer na Twitterju pohvalila tako generalni direktor policije Anton Olaj kot tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Ob tem so na generalni policijski upravi opozorili, da so policisti pri zagotavljanju varnosti na neprijavljenih shodih pogosto tarča fizičnih napadov nasilnežev. Policija zato intenzivno preiskuje okoliščine več tovrstnih kaznivih dejanj. Številne slike in posnetke napadov je namreč moč najti tudi na družbenih omrežjih, so zapisali v sporočilu za javnost.

Tudi Olaj je danes na Twitterju ocenil, da je v zadnjem času v javnosti zaslediti pojave zaničevanja policije in policistov. “Imenuje se jih z nacisti, fašisti, organizirana tolpa, itd. Včeraj sem zadolžil določene policiste za aktivnejše zoperstavljanje zoper tovrstne negativne pojave. Napovedujem ničelno toleranco,” je zapisal.

Vse, ki imajo informacije o osumljencih ali kaznivih dejanjih ali pa s temi posnetki razpolagajo, policija naproša, da pokličejo na interventno številko 113 ali anonimni telefon 080 1200 oziroma jih pošljejo po elektronski pošti na naslov [email protected].

Predsednik parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Matjaž Nemec (SD) pa je medtem za petek sklical nujno sejo komisije, na kateri bi glede na predlagani dnevni red imenovali pooblaščeno skupino za izvedbo nadzora na Generalni policijski upravi.

“Slovenijo pretresajo nasilni protesti. Obstajajo resni sumi, da se nasilje in prekomerna uporaba sile ne dogajajo naključno,” je ob napovedi seje na Twitterju zapisal Nemec. Na njegov zapis se je odzval državni sekretar na notranjem ministrstvu Franc Kangler, po besedah katerega Nemec ponovno zlorablja poslovnik DZ in zakon, ki mu “niti približno ne daje pooblastila za navedeno vsebino nadzora”.

Na sredinem protestu se je po podatkih policije zbralo okoli 2000 ljudi. Protestniki so izražali svoje nezadovoljstvo predvsem nad omejevanjem dostopa do storitev s pogojem PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Ob tem so skandirali tudi proti prisili, represiji in za svobodo. Protest se je sicer končal brez večjih nemirov.

DELITE