ZDA sklicale dvodnevno konferenco o kibernetski varnosti

računalnik

Na pobudo ZDA se je včeraj začela dvodnevna konferenca 30 držav in EU o kibernetski varnosti, na kateri razpravljajo o razvoju strategij proti hekerskim napadom kriminalnih skupi. Te so lani z odkupninami zaslužile 400 milijonov dolarjev, v prvem četrtletju letos pa 81 milijonov.

Svetovalec za nacionalno varnost ZDA Jake Sullivan je na začetku konference dejal, da gre za srečanje enakomislečih držav, ki se strinjajo o nujnosti zaščite državljanov in podjetij pred napadi. “Tega problema nobena država ne more rešiti sama,” je dejal.

Udeleženci razpravljajo o tem, kako onemogočiti in preganjati kriminalne skupine, kot je tista, ki je maja letos napadla ameriški cevovod Colonial in povzročila pomanjkanje goriva po vzhodni obali ZDA. Skupina naj bi delovala v Rusiji.

Neimenovani predstavnik ameriške vlade je pred konferenco zagotovil, da so ZDA v stiku z Rusijo glede napadov. Ta naj bi celo sprejela uvodne korake za boj proti tovrstnim kriminalnim skupinam. Ni pa razložil, za kakšne korake naj bi šlo.

Namestnik direktorja FBI Paul Abbate je septembra na varnostnem forumu sicer dejal, da ni nobenih znamenj, da bi ruska vlada ukrepala proti hekerskim kriminalnim skupinam, ki delujejo v Rusiji.

ZDA so sprejele nekaj ukrepov proti kriminalcem. Med drugim so uvedle sankcije proti posredniku z virtualnimi valutami iz Rusije, ki naj bi pral denar za osem kriminalnih skupin. Cevovodna in druga podjetja v ZDA so dobila navodila, kako naj okrepijo zaščito pred kibernetskimi napadi, razpisane pa so tudi nagrade v višini več milijonov dolarjev za informacije, ki bi pomagale pri pregonu kibernetskih kriminalcev.

Na konferenci med drugim sodelujejo Indija, Velika Britanija, Nemčija, Izrael, Avstralija, Združeni arabski emirati, Bolgarija, Estonija, Francija, Mehika, Nova Zelandija, Singapur, Kenija in Dominikanska republika.

DELITE
Pomakni se na vrh