Andrej Šircelj v Washingtonu o pomenu precepljenosti proti covidu-19

Andrej Šircelj

Minister za finance Andrej Šircelj se je v vlogi predsedujočega Svetu za ekonomske in finančne zadeve EU v sredo udeležil srečanja ministrov za finance in guvernerjev centralnih bank skupine G20 Washingtonu. Med drugim je izpostavil pomen precepljenosti prebivalstva na globalni ravni za gospodarsko okrevanje.

“Precepljenost je ključna za podporo okrevanja. V EU je stopnja precepljenosti več kot 70 odstotkov odraslih. Kljub temu na pa globalni ravni ostaja izziv, kako zagotoviti več zalog cepiva. Poleg tega je treba izboljšati sodelovanje med ministri za zdravje in ministri za finance,” so besede Širclja na zasedanju včeraj povzeli na ministrstvu za finance.

Ministri in guvernerji centralnih bank so v Washingtonu med drugim razpravljali o aktualnih razmerah svetovnega gospodarstva. Govorili so tudi o podpori podpori ranljivim državam in mednarodni obdavčitvi v povezavi z digitalizacijo gospodarstva.

Na srečanju, ki je potekalo ob robu letnih zasedanj IMF in Svetovne banke, so potrdili zgodovinski globalni dogovor o obdavčitvi multinacionalk kot rešitvi za naslovitev davčnih izzivov, ki izhajajo iz digitalizacije in globalizacije gospodarstva. Dogovor bo omogočil pravičnejši in bolj stabilen mednarodni davčni sistem, so prepričani.

Prvi steber bo zagotovil, da multinacionalna podjetja plačujejo davke v državah, kjer ustvarjajo dobiček. Nova pravila bodo veljala za podjetja, katerih prihodki presegajo 20 milijard evrov in imajo najmanj 10-odstotni dobiček.

Drugi steber določa, da bodo na globalni ravni dobički podjetij z več kot 750 milijonov evrov prihodkov obdavčeni najmanj po stopnji 15 odstotkov.

Razpravljali so tudi o okrevanju svetovne ekonomije po pandemiji covida-19. Rezultati okrevanja so že vidni, ključna dejavnika, ki sta k temu pripomogla, pa sta višja stopnja precepljenosti in podporne politike.

Udeleženci so se strinjali, da se ukrepov za podporo gospodarstvu ne sme umakniti prehitro. Usmeriti jih je potrebno v reforme in investicije, osredotočene na povečanje produktivnosti, zagotavljanje srednjeročne fiskalne vzdržnosti in naslavljanje dolgoročnih izzivov.

Glede naraščanja inflacije, ki je posledica dviga cen in motenj v dobavnih verigah, so ostali pri mnenju, da gre za prehoden pojav.

Na srečanju so obnovili zavezo, da pomagajo ranljivim državam, in pozdravili novo splošno alokacijo posebnih pravic črpanja IMF v višini 650 milijard dolarjev.

V povezavi z okrevanjem so ministri in guvernerji govorili tudi o vplivu podnebnih sprememb. Strinjali so se, da je zaščito okolja potreben usklajen pristop.

Z usklajenimi politikami bi zagotovili bolj učinkovit prehod k zelenemu gospodarstvu. Za doseganje zelenega prehoda so ključne tudi trajnostne finance, ki morajo upoštevati finančna tveganja, povezana s podnebnimi spremembami, in različne položaje držav, je še sporočilo ministrstvo za finance.

DELITE
Pomakni se na vrh