BEREMO: Čudovite zgodbe vsakdanjih ljudi

Nekatere zgodbe opisujejo junake. Kralje. Posebneže. Inovatorje. Ampak tudi zgodbe »običajnih« ljudi lahko skrivajo pomembna sporočila. Morda še toliko bolj, ker se z njimi lahko še bolj poistovetimo.

Elizabeth Strout: Olive Kitteridge

Nekdanja stroga učiteljica matematike Olive ima sicer močen (ali težek) značaj, ampak prav gotovo ni v ničemer zelo posebna junakinja. So pa posebne zgodbe (13 jih je), za katere je avtorica dobila celo Pulitzerjevo nagrado. Zgodbe različnih likov so večplastne in navdihujoče, tudi neusmiljene in brutalno iskrene, rdeča nit pa je Olive, ki je včasih glavna junakinja, pogosto pa samo neki stranski lik. Lepo branje.

Nora Verde: O ljubezni, batinah in revoluciji

Hrvaška pisateljica Antonele Marušič, ki se skriva za tem psevdonimom, predstavlja zbirko zgodb o ženskah z obrobja iz hrvaškega vsakdana. Vsaka zase je nekaj posebnega. Ena mora za skromno preživetje zbirati plastenke, druga varovati stanovanje premožnih meščanov, tretja – alkoholičarka – skuša neuspešno ohraniti lezbično zvezo … Beremo tudi o batinah, ki jih deklica vsak dan dobiva od strica za izrečene besede, in o priljubljeni odštekani učiteljici s shizofrenijo ter o paradi ponosa in še marsičem. Zgodbe se bralca dotaknejo in mu dajo misliti.

DELITE
Pomakni se na vrh