V času jeseni vlada element kovina

Po teoriji tradicionalne kitajske medicine je jesen povezana z elementom kovine. To je čas, ko začne aktivna energija jang počasi upadati in začne prevladovati energija jin, ki je mistična, usmerjena navznoter, a hkrati zelo intenzivna na področju notranjega dogajanja. Zato ji pustimo, da nas vodi po svojih skrivnostnih poteh.

Poleg tega je element kovine po TKM povezan z dvema notranjima organoma, ki vladata v jesenskem času, to so pljuča in debelo črevo. Poskrbeti, da pljučna energija v tem času ne upade, je ključnega pomena, da ostanemo zdravi in da se telo lahko ubrani vdoru zunanjih škodljivih vplivov, ki jih z vdihom vnesemo v telo.

Kako krepiti pljučno energijo?

Prehrana
Pljučno energijo lahko krepimo na različne načine. Kitajska medicina priporoča, da temu prilagodimo naš način prehranjevanja, tako da uživamo več belih živil in živil, ki so po okusu in lastnostih bolj ostra in pekoča.
Vsak dan skušajmo v jedilnik dodati nekaj izmed naštetih živil:
–> bazilika, beli riž, beli sir, cvetača, čebula, česen, drobnjak, gorčica in gorčično seme, hren, hruške, janež, kefir, kitajska redkev, klinčki, koleraba, koriander, koromač, majaron, muškatni orešček, pehtran, por, repa, ribje omake, šalotka, timijan, tofu.

Se oklepate starih vzorcev in težko »izpustite« stvari?
Pljuča in debelo črevo tvorita nasprotujoči si jin in jang aspekt elementa kovine. Pljuča so odgovorna za sprejemanje čiste energije, medtem ko debelo črevo za odvajanje vseh nečistoč iz telesa – čustvene navlake in toksine. Neravnovesje debelega črevesa zlahka prepoznamo, saj se kažejo težave s prebavo ali črevesjem, pozabljamo pa, da lahko to čustveno in duhovno močno vpliva tudi na nas. Da lahko pljuča sprejemajo čisto energijo, mora debelo črevo odvajati toksine. Šele tako sta vzpostavljena krogotok in cikel harmonije. Kajti mnogi, ki imajo neredno prebavo, težko »izpustijo stvari«. Oklepajo se starih vzorcev in čustvene navlake in gredo težko naprej. Ujeti so v pretekle misli in pretekla čustva in imajo pogosto občutek, da so bili »prevarani« in da se jim še vedno dogaja krivica. Lažni občutek krivice in nepravičnosti tako zamegli realno sliko in zdravo čustvovanje in občutenje.

Zdravilna moč aloe vere
Aloe vera je po lastnostih in okusu hladna in grenka, medtem ko je za naš črevesni trakt zelo nežna in učinkovita. Zaradi svojih lastnosti lajša črevesne vnetne procese in s svojimi encimi ureja prebavo. Zanimivo je, da je kemična sestava aloe vere bolj podobna ljudem kot katera koli druga rastlina. Ima namreč možnost obnovitve prebave z zagotavljanjem svojih hranljivih snovi in encimov.

Želimo vam prečudovite jesenske dni!

Dao TKM

DELITE