Knjiga o potovanju v Altaj

Portal Altaj-odlomek.1

Aleksandra Furlan je prevajalka, ki je tokrat »prevajala« sámo sebe in napisala svojo izkušnjo o potovanju, ki ji je spremenilo življenje. Portal Altaj – na pragu pete dimenzije je sicer bolj drobna knjiga, ki pa se vas lahko na veliko dotakne, saj ne gre (samo) za običajen potopis.

Kdaj vam je prišlo na misel, da bi napisali knjigo Portal Altaj – na pragu pete dimenzije?

Približno eno leto po vrnitvi s potovanja. Še sama sem se vprašala, zakaj. Zaradi slave, denarja, potrebe po notranji izpovedi? Pri mojih letih in življenjskih izkušnjah mi ni več ne do slave niti do uradnih priznanj, ker sem se na svojem profesionalnem prevajalskem področju že zdavnaj uveljavila. Kar se tiče denarja, vemo, da na teh prostorih od pisanja še nihče ni obogatel. Samorefleksija? Delno, vendar si to lahko človek naredi tudi brez pisanja knjige. Torej zakaj? Zato, da bi z bralci delila nevsakdanjo in izredno močno izkušnjo, ki me je pripeljala do spoznanj, na podlagi katerih danes lažje živim.

Koga ste imeli v mislih pri pisanju? Na katere bralce računate?

Knjiga je namenjena široki publiki. Ker menim, da je večplastna, lahko v njej vsak najde kaj zanimivega zase: za nekatere bo to potopis, ki jim bo odkril in približal manj znan kotiček našega planeta, za druge avanturistični dopust ene petdesetletnice, za tretje raziskovanje zavedanja in prostranstev zavesti.

V knjigi opisujete svojo izkušnjo s potovanja, ki vas je precej spremenilo. Zakaj je Altaj tako poseben?

Zame osebno je bil usoden. Na kom drugem morebiti ne bi pustil takšnega pečata, resnici na ljubo pa je treba poudariti nekaj dejstev, ki iz Altaja objektivno ustvarjajo edinstven kraj na svetu: gre za t. i. mesta moči, to je območja z visokim energijskim potencialom zaradi različnih naravnih danosti, kot sta npr. geologija in pod. Altaj je pripravljen ponuditi magično doživetje vsakomur, ki pride s čistim namenom ter odprtim umom, srcem in dušo. Knjiga je pričevanje o tem, kako globoko se me je dotaknil.

Ali mislite, da bi vas tudi potovanje kam drugam spremenilo?

V tistem času verjetno da. Vsekakor bi moralo biti potovanje zunaj našega ustaljenega sistema in klasičnega dopustovanja, ki bi mi omogočilo stik s seboj, naravo in Vsevišnjim, da bi dojela tisto, kar sem dognala na Altaju. Edino vprašanje je, ali bi bilo doživeto na katerem drugem kraju tako globoko in obsežno; po mojem zelo težko.

Kako bi primerjali svoje življenje zdaj s tistim pred potjo?

Proces zavedanja se v mojem primeru vsakodnevno nadaljuje, le da današnji izzivi prihajajo pretežno od zunaj in ne več toliko od znotraj, zagotovo pa je odgovore treba iskati v svoji notranjosti in zrcaljenju z zunanjim svetom. Menim, da je prav notranje spraševanje danes bistvenega pomena za vsakogar izmed nas.

Imate v načrtu še kakšno knjigo?

Čeprav sem končala akademijo za glasbo, sem pri svojih petdesetih letih našla najbolj naraven izraz prav  v pisani besedi. Upajmo, da mi bodo muze stale ob strani tudi v prihodnje. Ko bo kaj novega, vam z veseljem sporočim. Sicer pa knjigo lahko naročite v spletni trgovini promontana.si.

DELITE