Dober boj

A veste, kateri člen ameriške zakonodaje ima JJ najraje, čeprav tega niti sam ne ve? 230. člen, ki preprečuje, da bi ponudniki spletnih platform, kot je Twitter, odgovarjali za vsebine, ki jih objavljajo. To in še mnogo sočnih podrobnosti razkriva nova sezona izvrstne serije Dober boj. Že od vsega začetka so jo krasili izvrstno napisani scenariji, krasna igralska zasedba in neusmiljeno udrihanje po Trumpu, čemur se ni mogla izogniti niti Melania.

V špici vsake epizode razstrelijo cel kup predmetov, od miz, vaz do televizorjev (na zaslonu je ravno Trump), v prvi epizodi nove, pete sezone, pa je bila ta špica na koncu, vendar drugačna: nič niso razstreljevali, ampak so po zaslonu skakali srčkani mucki, kužki, zajčki, piščančki, srnice, pujski in ovčke. Ker je bila epizoda namenjena vsemu, kar se je v ZDA dogajalo lani (in letos ob desantu na Kapitol), se zdi, kot bi hoteli ustvarjalci reči: okej, res smo imeli bedno leto, zato vas nagrajujejo s temi ljubkimi živalcami.

In res, če pogledamo, kaj vse se je lani zgodilo čez lužo, jim res ne moremo zavidati: začenši z Georgeem Floydom, seveda pa je bilo vse prepojeno s Trumpom. Ampak dve razliki v primerjavi s Slovenijo le najdemo: tviteraškega predsednika se jim je uspelo znebiti, med protesti zaradi Floydovega umora pa so mnogi policisti pokleknili pred protestniki in se jim celo pridružili. Joj, kako lepo bi bilo, če bi se kaj takega zgodilo tudi pri nas, mar ne? A narod, ki ni znal stopiti skupaj niti med drugo svetovno vojno, se nikoli ne bo združil, in človek se vpraša, le na kaj bi se kolaboracionisti izgovarjali, če komunisti ne bi igrali tako pomembne vloge v boju proti okupatorju? Na koga bi valili krivdo? Ker sovražniki partizanov in NOB živijo v svojih vzporednih svetovih, smo lahko prepričani, da bi se nečesa že domislili.

A vrnimo se še enkrat k reklamiranju Dobrega boja, ki ga predvaja HBO. Sicer je res, da so v seriji naklonjeni demokratom oziroma da imajo scenaristi liberalna prepričanja, a to še ne pomeni, da si delajo utvare o popolnosti demokratov. V eni od epizod prejšnje sezone je glavni lik, Diana, ki jo igra Christine Baranski – vsekakor pomemben razlog za ogled serije, ker je kot vedno krasna –, sanjala, kaj bi se zgodilo, če bi namesto Trumpa zmagala Hilary Clinton. Pravzaprav nič posebnega, stanje se bistveno ne bi izboljšalo.

In tu človeka malo zmrazi pri duši: vsi sanjamo o zamenjavi vlade, o drugih, boljših časih. A kaj, če teh ne bo? In verjetno jih res ne bo, ker bo vlada JJ v Sloveniji pustila tako opustošenje, da se njegov naslednik ne bo mogel izkopati iz njega. In krog se bo sklenil: JJ in njegov podrepniki se bodo spet oglasili, kako nesposobni da so tisti, ki vladajo, in spet začeli pridobivati moč.

Imate prav: namesto teh črnogledih misli gremo raje gledat še kakšno epizodo Dobrega boja.


Irena Pirman dela v novinarstvu od leta 1990. Je vaditeljica joge in borka za pravice živali. Že nekaj let z veseljem sodeluje v ljubljanskih Dnevnih centrih aktivnosti starejših. 

DELITE