INTERVJU: Popolno nepopolni Tilen Artač

POPEVKA 2021_VODITELJ_TILEN ARTAČ

Izjemen imitator, komik, glasbenik, voditelj in še kaj. Vse to je Tilen Artač, ki ga med drugim lahko gledamo vsako soboto zvečer na TV Slovenija v oddaji Kaj dogaja.

Že nekaj tednov lahko spremljamo novo sezono oddaje Kaj dogaja. Ste si čez poletje odpočili ali ste delali?

Zaradi vseh ukrepov se je vse malo zamenjalo in december je postal junij, julij, avgust – torej je bilo čez poletje več povpraševanja, tako da sem ogromno nastopal na različnih prireditvah, dogodkih, praznovanjih. Nekaj časa pa sem tudi imel za sprostitev in počitek. Zdaj pa gremo dalje. Letos se ogromno dogaja. Neverjetno. Bistveno več kot prej, vsaj meni se zdi.

Imate torej težave, kaj vse bi vključili v oddajo?

Mi smo eni redkih, ki nam to, da se dogajajo določene nepravilnosti, afere, v resnici pride prav. Včasih si rečemo, da upamo, da se jih bo zgodilo čim več, po tihem pa si seveda vsi želimo, da tega ne bi bilo. Mi vse skupaj obrnemo na humor, tako da imajo ljudje vsaj kaj od vsega tega.

Vaša kariera se pravzaprav zelo vzpenja. Imate različne izzive, ki so čedalje zahtevnejši. Ste zadovoljni s svojo potjo? Bi kaj spremenili?

Na poti so vedno vzponi in padci. Tako kot pri vseh se dogajajo tudi pri meni – nekakšen vrtiljak je vse skupaj. Veliko se dogaja, ogromno nekih projektov. Nikoli me ni strah. Nikoli ne rečem: Ne, v te čevlje pa ne bi stopil. Dostikrat o posledicah ne razmišljam in skočim na glavo. Seveda pa mora še vedno biti odgovornost.

Vas ni bilo nikoli strah, da bi v nekem trenutku ostali brez dela, saj nimate redne službe?

Ne gledam vedno vnaprej, da bom imel kaj drugega ali da bi me bilo strah. Če manj delam na televiziji ali radiu, imam pač več časa za druge stvari. Delo se vedno najde, samo videti ga je treba. Res sem svobodni umetnik oziroma samostojni podjetnik, a če delaš in se trudiš, prevzameš odgovornost, kot pravi naš dragi predsednik, se nazadnje vse izide tako, kot se mora. Človek obrača, bog obrne.

Veliko talentov imate. Se vam kdaj zdi, da kakšnega zanemarjate? Si želite pokazati še kaj drugega? Da vas preveč gledajo samo na en način?

Trudim se izkoristiti vsak talent, ki ga imam. Še naprej jih odkrivam. Morda ne bom vse življenje delal, kar delam zdaj. Mogoče bom šel nekoč v povsem drugo smer. To pokaže čas. Je pa res, da je zaradi vseh ukrepov malo manj dogodkov, po drugi strani pa si rečem: Imam vsaj čas, da se posvetim televiziji.

Radi delate?

Velikokrat se mi zjutraj ne ljubi vstati. Ne da rad delam, ampak me delo veseli.

Ste deloholik?

Toliko, kolikor moram biti. Če mi ne bi bilo treba delati, z veseljem preležim ves vikend, gledam filme, grem v naravo, s kolegi na pivo, se ukvarjam s športom. Nisem človek, ki bi bil živčen, da bi moral ves čas delati. Nikakor ne.

Z Juretom Godlerjem sta bila velika prijatelja, zdaj pa sta po svoje tekmeca. Kako je to spremenilo vajin odnos?

Hja, zdaj se je izkazalo, kdo on pravzaprav je … Šalim se. Z Godlerjem sva še naprej prijatelja, krasno je, da imava vsak svojo oddajo. Velikokrat se slišiva, jaz spremljam njegovo delo, on spremlja moje, že pred oddajo si poveva, kaj bom imel jaz v svoji in on v svoji. Delava navzkrižno promocijo.

Resnično lepo, da tako sodelujeta z Godlerjem. Ste se z leti naučili, da je prijateljstvo pomembnejše od drugega?

Seveda to uči življenje. Odnosi so pomembni. Prijatelje si sam izbereš, v družino pa pač prideš. S tistimi, ki so ti blizu, poskrbiš, da ohranjaš dobre odnose. Noben prijatelj pa ni popoln, tako on kot jaz imava napake.

Kakšne napake sploh lahko imate? Prijazni ste, uglajeni, lepo urejeni, ogromno talentov imate.

Svojih napak, šibkosti ne bom izdajal! Pozabite! Naslednje vprašanje.

Torej boste za nas še vedno idealni in popolni.

To pa vi veste …

DELITE